Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
9:47 am

Prevaranti tvrtki iz Kaštela pokušali ukrasti 10.000 eura, evo kako su se zaštitili

Piše P. I.

Policija je zaprimila tvrtke iz Kaštela kako ih je tijekom rujna nepoznata osoba pokušala prevariti za iznos od preko 10 tisuća eura. Naime, počinitelj je preko e-pošte slične e-pošti dobavljača naveo odgovorne osobe spomenute tvrtke da za plaćanje uplate izvrše na drugi račun. 

Nakon što je izvršeno plaćanje odgovorne osobe tvrtke iz Kaštela su izvijestili dobavljača o izvršenoj uplati nakon čega su upoznati da račun na koji su uplaćeni novci nije od njihove tvrtke. Odmah su kontaktirali banku koja je stopirala transakciju te vratila novac na račun tvrtke iz Kaštela. 

Iz policije poručuju kako provode kriminalističko istraživanje. 

‘Ovakva vrstu prijevare (prijevara s računima)  odvija se tako da ciljanoj tvrtki pristupa netko tko se pretvara da predstavlja dobavljača, odnosno davatelja usluga. Svom cilju prevaranti pristupaju telefonskim pozivom, slanjem pisma, e-pošte (kao što je to bilo u ovom slučaju). Prevaranti potom traže da se bankovni podaci o plaćanju (odnosno pojedinosti o bankovnom računu primatelja) budućih računa promijene, a novi navedeni račun kontrolira prevarant. U ovome slučaju pokazalo se kako je oprez, odnosno dodatna provjera preporučljiva, jer je spriječila da tvrtka bude oštećena za iznos od preko 10 tisuća eura’, navode iz policije te podsjećaju kako su pokrenuli preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost.

Na internetskoj stranici Policijske uprave splitsko-dalmatinske građani na jednom mjestu mogu saznati sve informacije o raznim vrstama računalnih prijevara. U želji da informacije budu dostupne što većem broju građana na plakatima ove preventive akcije nalazi se i QR code koji omogućuje da se jednostavno, jednim klikom, dobiju sve informacije o vrstama prevara i načinu zaštite.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)