Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
2:31 pm

Izvješće o vladavini prava za 2023.: Napredak u pogledu 65 % preporuka, ali potrebne su daljnje mjere

Piše N.M.

Europska komisija je danas objavila četvrto godišnje izvješće o vladavini prava u kojem su opisani trendovi u područjima vladavine prava država članica.

Iako u nekim državama članicama EU-a i dalje postoje problemi u pogledu vladavine prava, izvješće je postalo ključni pokretač promjena i pozitivnih reformi. Po pitanju prošlogodišnjih preporuka, 65 % ih je u potpunosti ili djelomično riješeno. To pokazuje da su u državama članicama u tijeku znatni napori u provedbi prošlogodišnjih preporuka. S obzirom da je za reforme za poboljšanje okvira vladavine prava potrebno određeno vrijeme, to odražava značajne promjene tijekom samo jedne godine. Istodobno, u nekim državama članicama i dalje postoje sustavni problemi.

Današnji paket uključuje komunikaciju sa stanjem u EU-u u cjelini i 27 poglavlja za svaku zemlju pojedinačno u kojoj se razmatraju važna kretanja u svakoj državi članici od srpnja 2022. Izvješće uključuje ocjenu prošlogodišnjih preporuka i posebne preporuke za države članice.

Izvješće obuhvaća četiri stupa: nacionalne pravosudne sustave, okvire za borbu protiv korupcije, medijski pluralizam i druge institucijske sustave provjere i ravnoteže.

Više informacija dostupno je na internetu: priopćenje za medije, pitanja i odgovori.

Konferenciju za medije potpredsjednice Jourove i povjerenika Reyndersa možete pratiti uživo na EbS-u.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)