Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
12:20 pm

FOTOGALERIJA Garaža Lokve sa sportskim terenima za koji dan u uporabi: ‘Uskoro gradnja novih’

Novoizgrađena garaža Lokve u Ulici Alojzija Stepinca 12 u Splitu, u neposrednoj blizini Osnovne škole ‘Lokve-Gripe’, uspješno je prošla tehnički pregled te je dobila pravomoćnu uporabnu dozvolu. Dovršen je tako projekt vrijedan oko 24 milijuna kuna, odnosno gotovo 3,2 milijuna eura u koji su investirali Grad Split i gradska tvrtka Split parking. 

Od studenog u standardnoj uporabi

Garaža Lovke ima ukupno 222 parkirna mjesta. Njih je 188 namijenjeno automobilima, 22 motociklima, deset ih je za osobe s invaliditetom te su ondje i dva vanjska punjača. 

‘Proces primopredaje trajat će nekoliko dana tijekom kojih ćemo postaviti svoju opremu. Sljedeći tjedan pustit ćemo ‘grace’ period dok provjerimo funkcionira li sve kako smo planirali. Od 1. studenog planiran je standardni način upotrebe. U međuvremenu ćemo pozvati stanare koji su podnijeli zahtjev za pretplatu da potpišu ugovor’, najavio je direktor Split parkinga Davor Matošić

Otkrio je ujedno kako je takvih zahtjeva 395. Još, međutim, nisu obrađeni, što podrazumijeva da će se konačan broj znati kad se provjeri dokumentacija. 

‘Funkcionirat će po principu garaža u Tijardovićevoj, Ostravskoj i Krležinoj gdje imamo sličan omjer pretplata i parkirnih mjesta. Iz iskustva možemo reći da nemamo problem njihova kroničnog nedostatka. Osiguravamo optimalnu popunjenost’, uzvratio je na konstataciju novinara kako nema ‘rezerviranih’ mjesta. 

Pojasnio je potom kako je posrijedi javna garaža koja se vodi po modelu vanuličnog parkinga treće zone. Cijene su pretplate za stanare 11,95 eura, građanske pretplate 15,94 eura te poslovne pretplate 21,24 eura. U tom je kontekstu naznačio i kako u radijusu od 300 metara garaža praktički pokriva cijele Lokve. 

‘Osim parkirnih mjesta, na krovu su izgrađeni su javni sadržaji – nogometno i košarkaško igralište te igralište za djecu. Ovaj model gradnje garaža primjenjujemo i na buduće projekte kako bismo oplemenili kotareve i dali dodanu vrijednost stanarima. Ovdje je već i bilo igralište, ali svakako ne na ovoj razini. Slično će se napraviti i u Dobrilinoj koja će uskoro biti otvorena’, istaknuo je Matošić. 

‘Prva je ovo izgrađena cjelovita javna garaža u Splitu otkako je samostalne Hrvatske’

Gradonačelnik Ivica Puljak na konferenciji za medije kazao je kako je ovo prva izgrađena cjelovita javna garaža u Splitu otkako je samostalne Hrvatske. Prethodno su se, naime, dograđivale postojeće. 

‘Dio je cjelokupnog koncepta urbane mobilnosti koji uključuje javni gradski prijevoz, garaže, parking, biciklizam, pješake i sigurnost u prometu. Nije ovo, naravno, poziv građanima da kupe još više automobila, već se ilegalno parkirani maknu s pločnika koje, pak, želimo osloboditi za promet biciklima, kretanje osoba s invaliditetom, mama s kolicima kao i kako bismo zazelenili naše kvartove. Uloženi novac neće se isplatiti na način da ćemo ga brzo vratiti, ali će kvartovi zaista biti ljepši te će se povećati kvaliteta života naših građana. 

Ovo je tek početak, za 15-ak dana predstavit ćemo koncept gradnje velikog broja garaža u Splitu. Neke će od njih imati čak i više od ovih sadržaja. Recimo, buduća garaža na Sućidru obuhvatit će i tržnicu te malo reciklažno dvorište’, rekao je Puljak. 

Razmatra se jednosmjeran promet u ‘srcu’ kotara

Iako svjestan kako gorući problem parkiranja izgradnjom garaže nije u potpunosti riješen te kako mori i druge kotareve, predsjednik GK-a Lokve Daniel Lolić stava je kako će ovo područje ipak ‘prodisati’. 

‘U izradi je prometna studija GK-a Lokve. Razmatra se jednosmjeran promet u srcu kotara, koji bi nam donio još 70-ak parkirnih mjesta – što bi u dogledno vrijeme zadovoljilo naše potrebe. 

Bilo bi idealno da je što manje vozila s obzirom na to da smo u samom srcu Splita te da su nam prometne linije odlične. No komod uvijek prevlada kod naših stanovnika. 

Budući da je ovo trajalo godinama, izgubili smo povjerenje, no zahvaljujem gradonačelniku koji je obećao da će odmah nakon izbora prionuti garaži i stvarno je, vidimo rezultat. Zahvaljujem i bivšem direktoru Split parkinga Marku Bartuliću s kojim smo također surađivali’, poručio je Lolić. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)