Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
2:53 pm

VRIJEDNOST 400 MILIJUNA EURA: Pozdravljamo usvajanje akcijskog plana Zeleni Split i posvećenost izgradnji zelenije budućnosti’

Povodom završetka izrade Akcijskog plana za zeleni Split (GCAP Split) i jučerašnjeg jednoglasnog usvajanja dokumenta na sjednici Gradskog vijeća, predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas su u Gradskoj upravi održali radni sastanak s predstavnicima Grada Splita na temu implementacije GCAP-a i nastavka suradnje u kontekstu strateških projekata i razvojnih planova.

Na radnom sastanku sa strane EBRD-a sudjelovali su Lin O’Grady, pomoćnica direktora i voditeljica programa zelenih gradova, Mark Davis, direktor za centralnu Europu, Maya Almog, voditeljica projekta za GCAP Split, Hiro Ito, koordinator u programu zelenih gradova te Hrvoje Jazvić, glavni bankar iz EBRD ureda u Zagrebu. Grad Split predstavljali su gradonačelnik Ivica Puljak, zamjenici gradonačelnika Antonio Kuzmanić i Bojan Ivošević, predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet, pomoćnica pročelnice Službe za razvoj grada Vedrana Franić te direktor Razvojne agencije Split – RaST Goran Batinić.

U obraćanju medijima, pomoćnica direktora EBRD-a, O’Grady, kazala je kako su ponosni da je upravo Split prvi grad u Hrvatskoj koji je dovršio i usvojio Akcijski plan za zelene gradove, a koji prikazuje ulaganja i provedbene aktivnosti potrebne za izgradnju bolje i održivije budućnosti za sve građane. Istaknula je kako to ne bi bilo moguće bez vizije splitske gradske uprave, na čelu s gradonačelnikom Puljkom, direktorom RaST-a Goranom Batinićem i suradnicima, te se svima zahvalila na suradnji.

Video porukom čelnicima Grada i građanima Splita obratila se i Katharine Chang, šefica diplomatske misije Ureda Taipeia za gospodarstvo i kulturu u Austriji.

– Usvajanje Akcijskog plana za zeleni Split (Green City Action Plan) predstavlja ključni korak na putu prema postizanju neto nulte emisije ugljičnog dioksida na razini cijele Hrvatske. Pozdravljam odluku Grada Splita o usvajanju GCAP-a, a posebno pohvaljujem posvećenost izgradnji zelenije budućnosti. Program zelenih gradova Europske banke za obnovu i razvoj bio je ključan kod osiguravanja potrebnih ulaganja u održivu tranziciju, od čega je korist do sada imalo više od 50 gradova. Ovu smo inicijativu ojačali pružanjem povlaštenih zajmova putem TaiwanICDF-a, kao i grantova kroz TaiwanBusiness-EBRD Fonda za tehničku suradnju. Napredak tajvanskih tvrtki u tehnologiji i inovacijama kontinuirano drži važnu poziciju u globalnom lancu opskrbe zelene tehnologije. Veselimo se nastavku naše suradnje s Gradom Splitom, kako kroz partnerstvo s EBRD-om, tako i kroz izravne bilateralne odnose.

Zahvalivši se na partnerskoj i konstruktivnoj suradnji, Puljak je još jednom istaknuo posvećenost Splita u provedbi politika održivog razvoja.

– Grad Split je formalizirao svoju namjeru doprinosa borbi protiv klimatskih promjena pridruživanjem EBRD-ovom programu Zeleni gradovi. Akcijski plan za zeleni Split tako nastoji izgraditi bolju i održiviju budućnost za grad Split i njegove stanovnike kroz mjere i intervencije predložene na temelju provedene analize stanja i utvrđenih specifičnih potreba. Ovim dokumentom i ostalim gradskim politikama koje trenutno planiramo i provodimo, naša je ambicija da grad Split bude hrvatski lider u usvajanju zelenih, digitalnih i inovativnih rješenja koja će nam pomoći u prevladavanju izazova s kojima se suočavamo, kao i da omogućimo ugodan život i okruženje svakom stanovniku grada – kazao je gradonačelnik.

Split se pridružio programu Zeleni gradovi (Green Cities) Europske banke za obnovu i razvoj u listopadu 2020. godine i time postao jedan od 50 gradova koji su se priključili ovoj inicijativi s ciljem poboljšanja kvalitete okoliša, jačanje otpornosti na klimatske promjene te dobrobiti lokalnog stanovništva. Inicirao je, zapravo, tadašnji direktor Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta, današnji predsjednik splitskog HDZ-a i gradski vijećnik boreći se za natječaj za pročistač.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)