Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
11:59 pm

NEKADAŠNJI TURISTIČKI BISER Kupari su ostali u 1992. godini

Piše N.M.

Malo mjesto Kupari na samom jugu Hrvatske nekoć je bilo poznato po proizvodnji crijepa. Mjesto od tud vuče i ime, ‘kupa’ je lokalni naziv za crijep. 

No crijepa su se ‘odrekli’ u 19. stoljeću te je mjesto doživjelo gospodarsku tranziciju. Okruženo s dva brežuljka i predivnom plažom, okrenuli su se turizmu. Izgrađeni su brojni hoteli…

– Prvi hotel u Kuparima izgradili su Česi, a nakon Drugog svjetskog rata područje je preuzela tadašnja JNA (Jugoslavenska narodna armija) koja je dodatno pojačala turistički potencijal izgradnjom novih hotela i vila. Kompleks Kupari uglavnom je bio otvorenog tipa, osim dijela na kojem se nalazila Titova vila i prateći objekti – piše Liberoportal i dodaje:

– Krajem 1991. godine, Kupari su bili okupirani od strane neprijateljske vojske, no sredinom 1992. oslobođeni su, kao i cijelo dubrovačko područje. Jedino je Prevlaka još neko vrijeme bila pod UN-ovim protektoratom. Međutim, sada je 2023. godina, i unatoč tome što smo ‘matematičkim jezikom’ 31 godinu otišli naprijed, Kupari su ostali zatočeni u 1992. godini, čak u još gorem stanju.

Kompleks Kupari, dakle, ‘stoje’. Pomaka nema. Koncesije su dodijeljene, obećavana čuda, ali ništa se ne događa, dodaju iz liberoportala.

Ruševine ovog hotelskog resorta prošle su godine poslužile kao kulisa filma ‘Lee’ u kojem glumi Kate Winslet, koja se na setu i ozlijedila.

S Kuparima, odnosno napuštenim hotelskim resortom bio je povezan i bivši ministar Ivan Paladina, o tome više pročitajte ovdje.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)