Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
1:05 am

BILJNI JOGURTI Jesu li doista lakši i zdraviji?

Piše N.M.

U rashladnom pultu nalaze se razni prijedlozi biljnih jogurta na bazi soje, riže, kokosa, zobi, badema ili drugih sastojaka koji se u njihovoj izradi koriste umjesto mlijeka.

Mnogi ljudi ih biraju jer ih smatraju lakšim i zdravijim. No, je li stvarno tako?

‘Biljni jogurti svakako sadrže manje masti od onih proizvedenih od kravljeg i kozjeg mlijeka te su bogati biljnim bjelančevinama i vlaknima, a koje su odlične za dobrobit naše crijevne flore. Oni su svakako vrlo korisni proizvodi za dijetu jer su također niskokalorični u usporedbi s proizvodima na bazi mlijeka, ali su istovremeno siromašni po pitanju dva važna nutrijenta, a to su kalcij i vitamin D, iako su u posljednje vrijeme sve popularniji obogaćeni jogurti’, pojašnjavaju nutricionisti, piše Novi list.

Ističu i kako je prilikom kupnje vrlo važno obratiti pozornost na eventualnu prisutnost šećera (glukozni sirup, saharoza i sl.) koji se često koriste kako bi proizvod bio što ukusniji.

Ako je jogurt na bazi voća, morate obratiti još veću pozornost jer se ti proizvodi često prave s malo voća, a umjesto toga obogaćuju se gustinom i voćnim sirupima.

Također vodite računa o izbjegavanju jogurta kojemu su dodana bojila, arome, konzervansi i na sadržaj masti.

Često se, kako bi proizvod bio homogeniji i gušći, dodaju zasićene biljne masti poput palmitinske kiseline koja se dobiva iz palminog ulja i koja dovodi do povećanja lošeg kolesterola (LDL) u krvi.

Kako odabrati biljne jogurte

Kao i uvijek, jako pazite na deklaracije, birajući biljne jogurte sa:

– niskom razinom šećera (manje od 6 grama šećera na 100 grama)

– s malo zasićenih masti i bez palmitinske kiseline

– dobrim postotkom voća (uvijek možete dodati svježe)

– da je popis sastojaka što kraći.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)