Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Hrvatska
5:30 pm

Gradit će se nova željeznička pruga na dionici Skradnik – Krasica – Tijani

Piše N.M.

HŽ Infrastruktura potpisala je dva vrijedna ugovora s Europskom izvršnom agencijom za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) kojima će osigurati bespovratna sredstava iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) i to za financiranje radova na dijelu projekta ‘Unaprjeđenje, obnova, izgradnja drugog kolosijeka te izgradnja nove dvokolosiječne pruge na dionicama  željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Novska’ te za financiranje projekta ‘Izrada idejnog projekta za novu dvokolosiječnu željezničku prugu na dionici Skradnik – Krasica – Tijani’.

Ugovor za prvi projekt odnosi se na financiranje radova na građevinskome i elektroenergetskome željezničkom infrastrukturnom podsustavu na dionicama Ivanić Grad – Popovača i Popovača – Kutina. Ukupna procijenjena vrijednost prihvatljivih troškova za navedene radove iznosi 289 milijuna eura, od čega je iz CEF-a osigurano 85 posto sredstava, odnosno 246 milijuna eura. Preostalih 15 posto iznosa financira se iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Navedeni radovi na dionicama Ivanić-Grad – Popovača i Popovača – Kutina dio su projekta ‘Unaprjeđenje, obnova, izgradnja drugog kolosijeka te izgradnja nove dvokolosiječne pruge na dionicama  željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Novska’, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 670 milijuna eura. Projekt je podijeljen na četiri dionice: Dugo Selo – Ivanić Grad, Ivanić Grad – Popovača, Popovača – Kutina i Kutina – Novska, a u sklopu rekonstrukcije postojećega i izgradnje drugoga kolosijeka modernizirat će se i elektroenergetski te prometno-upravljački i signalno-sigurnosni željeznički podsustavi. 

Što se tiče drugoga potpisanog ugovora, ukupna vrijednost prihvatljivih troškova za izradu idejnog projekta s ishođenjem lokacijskih dozvola  za novu dvokolosiječnu željezničku prugu na dionici Skradnik – Krasica – Tijani iznosi 5,8 milijuna eura, od čega se  85 posto ili 4,9 milijuna eura financira iz CEF-a. Izvor preostalih 15 posto je Državni proračun Republike Hrvatske. Nova dionica dvokolosiječne elektrificirane željezničke pruge duljine 72 km bit će projektirana za brzinu do 160 km/h. Projektom su također obuhvaćeni izgradnja spojnih pruga s postojećom željezničkom mrežom te izgradnja svih novih željezničkih objekata: tunela, vijadukata, mostova, kolodvora, zidova za zaštitu od buke i vjetra te podvožnjaka i nadvožnjaka za postojeću cestovnu mrežu, priopćeno je iz HŽ Infrastrukture. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)