Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
10:00 am

I u Zadru šokirani cijenama taksija: ’80 eura za 12 minuta vožnje’

Piše A. A.

Divlji zapad na parkiralištima taksija diljem Dalmacije, a vozače se često proziva da su gulikože. Vožnja od aerodroma do grada Zadra, koji su udaljeni otprilike 12 kilometara, naivnima se naplati i više od 100 eura. Stariji taksisti upiru prstom u državu koja je dopustila liberalizaciju tržišta i time dovela taksiste iz svih dijelova Hrvatske koji imaju i po pet tarifa za jednu vožnju.

Richy iz Njemačke prvi je put u Hrvatskoj. Kazao je kako ga taksisti svojom nasrtljivošću uznemiravaju i nepovjerljiv je prema njima.

‘Pitali su me mnogo puta za vožnju. Mislim da je to pomalo gnjavljenje, jer, naprimjer, na autobusnom kolodvoru željeli smo samo ići autobusom i onda su oni nas mnogo puta pitali hoćemo li taksi. Manje-više to je varanje’, komentirao je za HRT

Maline iz Njemačke zamalo je ostala oderana za čak 80 eura za desetak kilometara, čim je sletjela u Hrvatsku.

‘Moje prvo iskustvo s taksijem bilo je u zračnoj luci. I prvi taksist koji mi je došao, rekao je da za 12 minuta vožnje hoće 80 eura. Ja sam bila pomalo šokirana’, rekla je.

‘Realno je, od kolodvora do aerodroma, oko 20, 25 eura’, naglasio je Predrag Šimunov, predstavnik sindikata taksista u Zadru.

Čini se, otkad je uvedena liberalizacija taksiranja, pojačane su i svađe pa čak i tučnjave na taksi stajalištima. Samo ovom sindikalcu nekoliko se puta i prijetilo smrću. Taksisti obrtnici ljute se na veće taksi poslodavce jer kažu da ne plaćaju doprinose, izrabljuju vozače.

‘Prijavi ga na četiri sata i plaća mu doprinose za četiri sata, a taj taksist vozač radi minimalno 10-15 sati.

Ima pet-šest cijena – od dva eura pa čak do deset eura jedan kilometar. Evo, primjerice, ja dođem ujutro na kolodvor i nemam gdje parkirati. Grad Zadar izdao je preko 300 dozvola, a tu ima mjesta za sedam vozila’, istaknuo je. 

Zimi je u Zadru oko 80 taksista, ljeti više od 300. Voze svi – i oni u mirovini i oni koji nisu odavde pa vrludaju zadarskim prometnicama.

Savjet je iskusnog taksista da se, prije nego što uzmete taksi, uvijek raspitate kod vozača koliko će okvirno stajati vožnja.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)