Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
1:31 pm

Maslac u Hrvatskoj znatno skuplji nego u drugim europskim zemljama, evo zašto

Piše A. A.

Pakiranje od 250 grama maslaca prodaje se po cijeni i do četiri eura, ovisno o trgovini.

Jeftinije je u Europi – i to ne malo. Kada se gleda veleprodajna cijena – prosjek za Hrvatsku je sedam eura i 26 centi. U Europi je taj broj manji za dva i pol eura. Kilogram se u prosjeku plaća četiri eura i 66 centi.

‘Kod nas se maslac manje proizvodi, pa se i više plaća’, objasnio je za Dnevnik Nove TV ekonomski analitičar Damir Novotny

Skup je i uvoz, a cijene idu dodatno gore kada stignu turisti.

‘Kad krene turistička sezona, maslac ima veću potražnju jer jednostavno trebate za doručak i maslaca. Tada cijene idu gore, jer nema dovoljno domaće ponude, nema dovoljno domaće proizvodnje’, rekao je.

Zato smo proizveli i više nego dovoljno pšenice, a kruh je i dalje skup. Kilogram pšenice 17 centi, a kruh u prosjeku euro i 40. Gdje je logika?

‘Zapravo se od domaće pšenice domaći kruh i ne proizvodi. Pekarska i industrija tjestenine uvoze posebne vrste pšeničnoga brašna, a kakve mi u Hrvatskoj nema’, naveo je Novnotny.

Jer se kod nas, obrazložio je analitičar, najvećim dijelom pšenica proizvodi za stočnu hranu, a naši ljudi više vole peciva za koja treba uvoziti sirovinu.

Prilagodba bi mogla krenuti od onih koji siju pšenicu – umjesto stočne, u hrvatsku zemlju da posade onu za fini hrvatski kruh koji nije iz uvoza. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)