Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
11:25 pm

BIZARAN SLUČAJ Austrijanka tužila turističku agenciju jer je more ‘nestalo’

Piše M.K.

Dok se jedni žale na cijene na moru, drugi imaju još većih problema, jer su došli na ljetovanje, a nemaju obećano im more. Kao jedna Austrijanka koja je ljetovala u Italiji u primorskom mjestu Grado, u kojeg svake godine na odmor odlazi veliki broj Austrijanaca, prenosi Fenix Magazin.

Kako piše domaći dnevni list ‘Heute’, Austrijanka je, nakon što je u katalogu jedne od austrijskih turističkih agencija vidjela plažu i morske valove koji ju zapljuskuju, uplatila godišnji odmor u Gradu. Kada je stigla na plažu i htjela plivati u moru, ostala je zatečena. More se povuklo i morala je prilično hodati da bi uspjela ući u njega. Bilo je to posve drugačije nego prethodno na prospektu, što ju je opasno razljutilo i pokvarilo joj godišnji odmor.

Nakon što se je vratila iz Italije u Austriju tužila je turističku agenciju, međutim izgubila je sudski spor. Uz obrazloženje da su ‘morske mijene plima i oseka u Gradu dobro poznata stvar’ i stoga su ‘i odstupanja vodostaja na slikama prospekta za očekivati’, kako je medijima rekao odvjetnik turističke agencije Eike Lindinger. Istakao je kako ‘nije bilo nikakvog relevantnog putničko-pravnog nedostatka’ da bi sud mogao drugačije odlučiti. Jer su dizanje i spuštanje razine mora prirodni pokretači vodenih površina.

Lindinger tvrdi kako putnici ‘često imaju velika očekivanja’ i ako odmor nije protekao onako kako su si oni to zamislili, očekuju od agencije ‘visoki iznos povratka novca’. Kako je rekao za ‘Heute’, ako se to u rijetkim slučajevima i dogodi, ‘često je to samo pet posto’.

Vezano uz navedeni događaj, pravnik turističke agencije savjetuje uplatiteljima putničkih aranžmana da uvijek odmah dokumentiraju i fotografiraju sve relevantne nedostatke, ako na njih naiđu.

‘Nedostatke se mora već s lista mjesta prijaviti, time postoji mogućnost da ih se ukloni. Ako se šuti i tek nakon povratka kući podnesu zahtjevi, onda je to ekstremno teško za riješiti’, poručio je. 

Kako piše ‘Heute’, broj sudskih procesa u putničko-turističkom prometu je u opadanju. Prvi razlog je da su pravni odjeli turističkih ureda i agencija sve bolji i stručniji i u većini slučajeva s nezadovoljnim klijentima postižu suglasje i bez sudskog postupka, a drugi je da su putovanja u vrijeme pandemije koronavirusa bila ‘teško moguća’, što je također imalo utjecaj na manji broj sudskih procesa u ovoj branši.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)