Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
10:40 pm

Više od 150 sudionika na natjecanju Big game Komiža, evo razultata prvog dana

Piše A. A.

Jubilarno deseto izdanje ribolova na velike trofeje ‘Big game Komiža 2023. – Offshore challenge’, međunarodno nadmetanje za odlazak na svjetsku smotru biggamaša u Kostarici 2024., okupilo je više od 150 sudionika u 30 posada iz pet zemalja – Italije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

Lovi se u izuzetno velikom području, u komiškom akvatoriju od otoka Brusnika, Sveca, Biševa prema jugu do granica teritorijalnog mora Republike Hrvatske. Kako je odavno Komiža kao ‘najribarskije misto na svitu’ poznata po bogatom ribljem fondu, uvjerile su se i posade.

Prvog je od tri ribolovna dana bilo čak 30 aktivnosti. Ukupno je bodovano i pušteno 14 tuna, šest ih je otpalo, dok ih je devet doneseno na vaganje uz jednu lampugu.

I nakon zbrajanja bodova i vaganih kilograma ulovljenih tuna, prvu poziciju zauzeli su lanjski pobjednici ovog ribolova na velike trofeje: tune, iglune, iglane i luce – Pelješani! Ekipa je to ‘Ponta o takujina’ kapetana Mate Violića Matuška koja je ‘sakupila’ 875,5 bodova, s jednom ulovljenom i vaganom tunom od 56,5 kilograma te dvije bodovane po ‘catch and release’ sistemu. 

Samo 7,91 bod razlike dijeli ih od drugoplasirane slovenske posade ‘Mass BGFC’ kapetana Saše Apostolskog, koja je imala četiri kačenja tune. No jedna im je otpala s udice, dvije su bodovane, a treća je vagana i imala je 55,37 kg.

Treća pozicija piše se timu iz Kaštela ‘Corto II’ i kapetanu Nikoli Svalini, koji su uknjižili 667,14 bodova, no i najtežu tunu prvog dana Big gamea Komiža 2023. Krasotica je težila 61,02 kilograma, s tim da su imali četiri aktivnosti na moru, no dvije ribe su im otpale, jedna je bodovana i ova vagana.

Samo nadmetanje održava se u organizaciji SRK-a Komiža i predsjednika Tonča Božanića te Grada Komiže, TZ-a Komiže i Nautičkog centra Komiža, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i Splitsko-dalmatinske županije. Svečano je turnir otvorio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, pozdravljajući okupljene Komižane i njihove goste, i u ime ministrice Marije Vučković.

Podržavaju brojne institucije, sponzori i klubovi ovu sportsko-turističku manifestaciju koja nanovo Komižu stavlja u centar zbivanja ribarske svite, što je naglasila i gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, zadovoljna što ovaj događaj iz godine u godinu prima samo komplimente. Pa i od Đure Marinovića, predsjednika Sportskog saveza ribolova na moru RH, dok je sve okupljene kod pozornice podno komiške Komune pozdravila te im poželjela ugodan boravak na otoku nova direktorica Turističke zajednice Komiža Tena Gorjanović Rajevski.

A uspješan ribolov, dobar ulov kao i vrhunsku zabavu, zaželio je svima glavna organizacijska ‘poluga’ Tonči Božanić, predsjednik SRK-a Komiža, kluba organizatora ovog nadmetanja, koje cijelo desetljeće dovodi u Komižu na Vis, u ribolov najbolje timove big game posada sa ovog područja Jadrana.

Osim sportskog dijela, pripremili su domaćini i zabavu u večernjim satima, pa se nakon svečanog otvorenja, uz glazbu Nene Belana i njegovih Fiumensa zabavljalo do dugo u noć. Nakon prvog ribolovnog dana tu ulogu preuzeo je Luka Nižetić, u čijem koncertu su uživali i mladi i stari, i strani i domaći.

POREDAK EKIPA NAKON PRVOG RIBOLOVNOG DANA

1. Ponta o takujina (kapetan Mate Violić Matuško, 875,5 bodova)

2. Mass BGFC (Sašo Apostolski, 867,59)

3. Corto II (Nikola Svalina, 667,14)

4. Adria (Dragan Čoro, 525)

5. Modruj (Zvonimir MIhanović, 520,84)

6. Jaglun (Ivano Britvić, 480)

7. Marenda (Ivica Sikavica, 340,13)

8. Palmon strike (Denis Mandić, 288,75)

9. Fishing mania (Mihovil Buljan, 240)

10. Indica (Roberto Martone, 240)

11. Limini (Dario Marjan, 240). 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)