Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
2:34 pm

FOTO/VIDEO: Futsal spektakl u Splitu posjetio bivši vaterpolist Josip Pavić, danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta

Josip Pavić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, posjetio je Split gdje se do 26. srpnja održava 13. Europsko sveučilišno prvenstvo u futsalu. Okupilo se 500 sveučilišnih futsalerki i futsalera, željnih najviših odličja. Ova manifestacija više je od ‘običnog’ natjecanja, a to potvrđuje i brojka od preko 60 volontera koji sudjeluju u organizaciji. Upravo je njih istaknuo Pavić koji im se zahvalio što su svoje slobodno vrijeme odlučili posvetiti volontiranju.

– Događaj je sjajan, meni je gušt biti ponovno u Splitu na prvenstvu koje je odlično organizirano, a zahvalio bih se Sveučilištu u Splitu, Hrvatskom akademskom sportskom savezu koji su tome pridonijeli. Podigli su manifestaciju na viši nivo, ne samo u sportskom smislu, nego i po pitanju uključenosti volontera. S ponosom smo partneri ovog događaja jer nas veseli aktivnija studentska populacija. Ovo je zamašnjak za razvoj sveučilišnog sporta u Hrvatskoj – kazao je Pavić, bivši vaterpolist, koji je kao vratar osvojio svjetsko zlato u Melbourneu i olimpijsko zlato u Londonu 2012. godine. 

Iste je godine proglašen najboljim vaterpolistom svijeta, a nije mu strano bilo stati i na vratnice na malonogometnom terenu.

– To je jedna prirodna deformacija, morao sam malo probati, ali nisam bio uspješan – našalio se državni tajnik.

Hrvatski akademski sportski savez potiče razvoj volontiranja u sportu te okuplja zainteresirane volontere kroz svoje programe. Upravo organizatori ovog prvenstva su koordinatori UniSport volonterskog programa, najmasovnijeg volonterskog programa u Europi usmjerenog k organizaciji sportskih manifestacija. Njihova baza trenutno okuplja oko 2000 volontera koji su uključeni u razne volonterske programe.

– UniSport ima najveći volonterski sustav u Hrvatskoj, možda čak i u ovom dijelu Europe. Ta baza počiva na njihovom iskustvu sudjelovanja na ranijim manifestacijama, a upravo je sport nešto što može privući velik broj mladih i djece. Sudjelovanjem u nečem što su mogli vidjeti na televiziji raduje volontere jer tako mogu biti dijelom priče. Upravo ih to obilježi za cijeli život. To je temelj egzistencije bilo kojeg sporta, kluba ili bilo kojeg sportskog rezultata. Zbog toga smo volonterima odlučili posvetiti jedan dan prvenstva – kazao nam je organizator Toni Gamulin, predsjednik Organizacijskog odbora EUFC Split 2023.

Gamulin je i potpredsjednik Hrvatskoga akademskoga sportskog saveza te je mišljenja da ova, kao i brojne druge sportske manifestacije, počivaju na volonterizmu.

– Svi mi koji radimo u sportu trebamo biti ‘sluge’ sportašima, to je energija koja pokreće sport na svim razinama, od sveučilišne do olimpijske. Upravo je to temelj Olimpijske povelje. Danas kada je radna snaga toliko vrijedna, onda volonterizam ima još veću vrijednost. Ljudi koji dolaze tu i odvajaju svoj vrijeme ne očekuju financijsko zadovoljstvo, oni dobivaju iskustvo koje u budućnosti mogu kapitalizirati, a što se pokazalo kroz prethodno vrijeme  – naglasio je Gamulin.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)