Zapečene palačinke sa sirom tradicionalno se prave u središnjoj Hrvatskoj, ali uz manje ili veće modifikacije i u mnogim drugim krajevima. Imaju puno bogatiji okus od običnih palačinki, kaže Recepttura.
Sastojci
Smjesa (za 9 palačinki):
2 jaja
250 ml mlijeka
250 g glatkog brašna
300 ml mineralne vode
prstohvat soli
1 vanilin šećer
ulje za prženje
Nadjev:
1 jaje
500 g svježeg kravljeg sira
150 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica limuna
Premaz:
1 jaje
1 vanilin šećer
300 ml kiselog vrhnja
Upute
Napraviti smjesu za palačinke.
U širokoj posudi razbiti jaja i kratko ih umutiti pjenjačom.
Uliti polovicu količine mlijeka i ubaciti dio brašna.
Sve miješati pjenjačom (može i mikserom) da nema grudica.
Uliti ostatak mlijeka i dio brašna.
Opet sve miješati da nema grudica.
Zatim uliti dio mineralne vode, dodati zadnji dio brašna, sol i vanilin šećer, pa promiješati.
Sipati ostatak mineralne i završno izmiješati.
U tavu za palačinke sipati ulje da prekrije dno te ga zagrijati na srednje jakoj vatri.
Kad se ulje zagrije, izliti ga u manju posudu, te u tavu sipati samo malu žličicu tog zagrijanog ulja.
Ispeći palačinke od cijele smjese, meni je ispalo 9 palačinki.
Zatim treba izraditi nadjev.
U posudi razbiti jaje, kratko ga umutiti pa dodati svježi kravlji sir, ponovo kratko promiješati pa dodati šećer i naribati koricu od limuna.
Sve dobro izmiješati.
Protvan dimenzija 33×19 centimetara namazati s maslacem.
Namazati svaku palačinku s dvije žlice nadjeva, pa ih zarolati i slagati u protvan.
Za premaz pomiješati razmućeno jaje s kiselim vrhnjem i vanilin šećerom.
Premazati sve palačinke i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20 minuta.
Poslužiti dok je još toplo.
Komentari (2)
Hi everyone!