Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
3:44 pm

Udruga tartufara Istre želi zaštiti oznaku zemljopisnog podrijetla istarskog bijelog tartufa

Piše N.M.

Istarski bijeli tartuf spada među najcjenjenije tartufe na svijetu, tvrde u Udruzi tartufara Istra, koja je u svrhu dodatnog vrednovanja, promocije i očuvanja ovog visokovrijednog proizvoda istarskih šuma, uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Istarske županije, započela s procesom zaštite oznake zemljopisnog podrijetla istarskog bijelog tartufa. Procesom u koji će biti uključena cjelokupna zajednica, a čime će se osigurati da i buduće generacije uživaju u njegovoj izvanrednoj aromi i okusu, piše Glas Istre.

Prikupljanje dokaza

Bogat okus i miris čine istarski bijeli tartuf krunskim draguljem mediteranske kuhinje, no on je puno više od samo delicije. Dio je nasljeđa i identiteta Istre, regije koja se ponosi svojom bogatom kulturnom baštinom i prekrasnom prirodom. Zaštita zemljopisnog podrijetla istarskog bijelog tartufa nije samo pitanje gospodarstva, već i pitanje očuvanja identiteta, tradicije i prirodne ravnoteže.

Zaštita oznake zemljopisnog podrijetla kao intelektualnog vlasništva, ostvaruje se provođenjem odgovarajućeg postupka registracije oznake koju provodi za to nadležno tijelo. Jednom registriranu oznaku mogu zajednički koristiti svi proizvođači iz tog područja, koji zadovoljavaju propisane uvjete.

Prva faza je informiranje javnosti i poziv na suradnju.

– Sam proces predstavlja skup aktivnosti u koje je uključena cjelokupna zajednica. Prvi od koraka u tom procesu je prikupljanje dokaza da se naziv ‘Istarski bijeli tartuf’ koristi u svakodnevnom govoru i trgovini. Izradili smo i web stranicu www.istarskibijelitartuf.com gdje je objavljen poziv svim poslovnim subjektima i organizatorima manifestacija da se aktivno uključe u proces zaštite. Njihovi će kontakti i lokacije biti objavljeni na karti gastronomskog puta istarskog bijelog tartufa – kaže Ivan Vukadinović, potpredsjednik Udruge tartufara Istra sa sjedištem u Motovunu.

Slijedi opisivanje samog proizvoda. Kroz niz anketa opisivat će se istarski bijeli tartuf. Sudionici prve ankete imat će priliku svojim riječima opisati boju, miris i izgled istarskog bijelog tartufa, opisati njegovo stanište te navesti povijesne činjenice koje su

Ocjenjivati istinitosti

U drugom će se koraku sve tvrdnje pokušati grupirati pod zajedničke karakteristike te će sudionici druge ankete ocijeniti istinitost tih tvrdnji. Ankete će se ponavljati dok se većina sudionika ne složi s istinitošću tih tvrdnji, čime će se dobiti zajednički opis istarskog bijelog tartufa.

Na temelju svih tih podataka, pokrenut će se, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede izrada specifikacije proizvoda koja uključuje naziv proizvoda, njegov opis, definiciju zemljopisnog područja, dokaz da proizvod potječe iz određenog zemljopisnog područja, opis metode dobivanja proizvoda, vezu između zemljopisnog područja i kvalitete, odnosno značajki proizvoda, naziv i adresu nadležnog ili kontrolnog tijela i specifična pravila označavanja.

Jedinstveno stanište

Proces je dugotrajan, kazao je Vukadinović, i dodao da je zaštita oznake zemljopisnog podrijetla značajna i za promoviranje istarskog bijelog tartufa koji bi time dodatno dobio na vidljivosti.

– Za Istarski županiju bi također bilo važno da nakon istarskog pršuta i ostalih proizvoda ima još jednu oznaku koja bi promovirala regiju i obogatila turističku ponudu. Za nas tartufare značila bi sigurno bolju zaštitu staništa i bolju poziciju na tržištu – naglasio je Vukadinović.

Istarski bijeli tartuf krenuo je tako na svoj put prema dobivanju nacionalne, a potom i europske oznake zemljopisnog podrijetla. U Hrvatskoj će ovo biti prvi primjer, a nema baš puno primjera takve zaštite ni u Europi, komentirao je resorni županijski pročelnik Ezio Pinzan.

– Uz suglasnost i potporu resornog ministarstva pokrenut ćemo zaštitu i vjerujemo da ćemo u tome i uspjeti. Istarski bijeli tartuf naš je najjači brend u Istri. Anketa provedena među gostima koji dolaze u Istru pokazala je da je najprepoznatljiviji gastro brend upravo bijeli tartuf. Raste na ograničenim područjima u Europi. Jedno takvo područje je Motovunska šuma i tu je iznimne kvalitete, ima dugu trajnost i aromatičnost. Sve su to elementi da tartuf zaštitimo kako bi mogli svakom gostu koji dođe u Istru ponuditi s garancijom istarski bijeli tartuf. Na taj način će se naši tartufari moći zaštiti od nelojalne konkurencije i od nekog uvoza tartufa koji se prodaje pod istarski bijeli tartuf. Moramo znati da zaštićene oznake na nivou Europske unije su marketinške oznake koje garantiraju porijeklo, sljedivost i kontroliranu kvalitetu svakom potrošaču – kazao je Pinzan.

Specifičan slučaj

To će zasigurno biti dugotrajan proces, rekao je resorni županijski pročelnik.

– Bit će to ujedno specifičan slučaj, jer nema puno takvih primjera da se gljiva zaštiti na nivou Europske unije, ali evo mi ćemo krenuti u to. Važno je zaštiti istarski bijeli tartuf jer on kao brend dalje potiče potrošnju ostalih autohtonih lokalnih proizvoda. Pa se u gastronomiji uz istarski bijeli tartuf konzumira i naše vino, malvazija i teran, ekstra djevičansko maslinovo ulje, tu je kao predjelo istarski pršut, istarski ovčji sir, meso istarskog goveda boškarina, u desertu i istarski med, i tu su svi proizvodi koji su zaštićeni. Motiv dolaska u Istru je sunce i more, drugi motiv je eno gastronomija. U posezoni je prvi motiv eno gastronomija, a predvodnik eno gastronomije i dolazaka u Istru je istarski bijeli tartuf – naglasio je Pinzan.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)