Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
3:07 pm

Provjerite kako posluje prva farma puževa u južnoj Dalmaciji: ‘Najviše je posla oko pripreme zemljišta’

Piše A. A.

Naizgled posve obično polje u Čilipima krije više od deset tisuća puževa. Prva je to farma puževa u Konavlima i jedina u južnoj Dalmaciji.

Obitelj Kušar uspješno ih uzgaja već više od godinu dana. Dok ih brojni poljoprivrednici vide tek kao štetočine, puževi se danas koriste u prehrani i proizvodnji kozmetike.

‘Ovdje imaju dvije vrste puževa. Dogovorili smo otkup s gospođom koja ih koristi za svoje potrebe, a koja ima i tvornicu – za preradu, ugostiteljstvo, kozmetiku’, ispričala je za HRT Antonija Kušar, uzgajivačica puževa.

Na farmi pomažu i ostali članovi obitelji, koji ne kriju da su iznenađeni njihovim odabirom.

‘Ja sam rodom od Brela, mi smo ih jeli kao mala djeca i kupili, a majka ih je spremala’, kazala je Mirjana Kušar iz Čilipa. 

Puževe je, kažu, bilo lako dovesti, no najviše je posla bilo upravo oko pripreme zemljišta.

‘Trebalo je to sve pripremiti, uzorati, ograditi cijelo ovo područje, sve kolce zabosti, mrežu staviti, zaštitu, sve pripremiti i onda dolaze oni na gotovo. Bilo je potrebno posijati travu koju jedu – to je posebna trava, djetelina ide okolo, u sredini su perko, radič i blitva’, pojasnila je Kušar.

U vrijeme ljetnih vrućina zadržavaju se ispod zemlje. Izlaze rano ujutro i predvečer, kad ih, baš kao hortikulturu, treba malo i politi.

Omiljena hrana su im kupus i suncokret te se o njima, u pravilu, ne treba previše brinuti. No, iako su na glasu kao spore životinje, skloni su – bježanju.

‘Bježe non stop. Ja sam rekao ženi i majci, ako mi moramo svako jutro dolaziti i kupiti po 500, po tisuću komada, pa što će nam. A ne možemo od sramote reći ljudima da su nam pobjegli puževi, nego kupi i šuti’, istaknuo je Mateo Kušar, uzgajivač puževa.

Do njihove zrelosti za prodaju proći će još nekoliko godina, no interesa je više nego dovoljno. Nije isključeno da će s vremenom postati nova konavoska delikatesa.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)