Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
3:29 pm

NATJEČAJ EU KOMISIJE: 1,2 milijuna eura za bolje razumijevanje dezinformacija o ratu, izborima i rodnim pitanjima

Piše A. A.

Europska komisija objavila je poziv na podnošenje projektnih prijedloga za istraživanje načina širenja dezinformacija o ruskom ratu protiv Ukrajine, izborima i zajednici LGBTQ+ na internetu i izvan njega te za borbu protiv dezinformacija i suzbijanje njihova učinka. Poziv se temelji na prethodnom sličnom projektu koji je već u tijeku, nakon poziva na podnošenje prijedloga objavljenog u srpnju 2022.

U okviru novog poziva predviđena su financijska sredstva EU-a od gotovo 1,2 milijuna eura za bolje razumijevanje načina na koji se dezinformacije stvaraju, šire i utječu na stavove građana te njihova stvarnog učinka. To je posebno važno u smislu destabilizacije demokracije do koje mogu dovesti lažne i obmanjujuće informacije o ruskom ratu protiv Ukrajine, štete koju dezinformacije mogu uzrokovati u pogledu uključenosti i ravnopravnosti zajednice LGBTQ+ te učinka dezinformacija na izbore.

Projekt je dopuna radu Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO) i trebao bi sadržavati prijedloge strategija, mjera, budućih političkih aktivnosti i novih praksi za poticanje pozitivnog diskursa i borbe protiv štetnih lažnih informacija, među ostalim prethodnim razotkrivanjem predviđenih dezinformacija.

Rok za podnošenje prijava je 22. rujna 2023., a odabrani projekt trebao bi se početi provoditi u rujnu 2024. Prijaviti se mogu sveučilišta, istraživački centri, nevladine organizacije, javna tijela i drugi. Više informacija o ovom pozivu na podnošenje prijedloga dostupno je ovdje.

Ti su projekti dio šireg rada na suzbijanju dezinformacija, uključujući Kodeks dobre prakse u suzbijanju dezinformacija i internetske stranice EU vs Disinfo. Do kraja kolovoza vrlo velike internetske platforme definirane u Aktu o digitalnim uslugama morat će provesti i prvu redovitu procjenu rizika koja obuhvaća, među ostalim, način na koji se njihove usluge zloupotrebljavaju za dezinformiranje.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)