Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
9:01 am

Buljan je s 15 igrao napadača za seniore, Gudelja je afirmirao Zvonin otac, a Boban je s bratom prešao u Hajduk pa Dinamo

Piše B. D.

U Mračaju iz Runovića su ponikla čak tri kapetana reprezentacija. Ivan Buljan, Ivan Gudelj i Zvonimir Boban prve nogometne korake napravili su na igralištu Pojilo, gdje će večeras biti upriličeno svečano otkrivanje panoa ‘tri kapetana’, potom se odigrati utakmica veterana Mračaja i HNS-a, a na kraju će uslijediti zabavni program uz prigodni domjenak i besplatnog vola za sve posjetitelje.

Buljan je rođen u Runovićima 11. prosinca 1949. godine. Kao dječak se nije odvajao od lopte, a imao je samo 15 i pol godina kada su u Mračaju odlučili da će ga uvrstiti u prvu momčad. Nije bilo moguće da tako mlad dječak zaigra za seniore, pa su mu krivotvorili iskaznicu kako bi mogao nastupiti, a igrao je – u napadu. Legenda kaže da su njegov talent najprije prepoznali suci i preporučili ga Hajduku. Tek po dolasku na Stari plac 1967. godine mu je napravljena iskaznica s pravim godištem i mogao je zaigrati za juniore ‘bijelih’, a potom je 10 godina nastupao za Hajduk, s kojim je osvojio tri prvenstva Jugoslavije i četiri Kupa, a potom će nastupati još za HSV, s kojim je bio prvak Njemačke, te New York Cosmos. Bio je kapetan reprezentacije Jugoslavije i veliki autoritet u momčadi, iako, što je zanimljivo, nije u isto vrijeme bio i kapetan u Hajduku, gdje je traku nosio njegov tada veliki prijatelj Jurica Jerković.

Gudelj je rođen 21. travnja 1960. godine u Imotskom, a odrastao je u Zmijavcima, gdje tada nije postojao nogometni klub, pa je počeo trenirati u Mračaju, a u Runoviće je na treninge odlazio biciklom. Gudelj je sa samo 14 i pol godina zaigrao za seniore Mračaja u prijateljskoj utakmici protiv Veleža iz Mostara, a ‘u vatru’ ga je gurnuo trener Marinko Boban, otac Zvonimira Bobana. Nakon toga se Gudelj opet vratio u omladinski pogon, gdje je poslije utakmice pionira Mračaja i Hajduka trener ‘bijelih’ Andrija Anković došao kod njegovih roditelja kako bi dogovorio prelazak u Hajduk. Otišao je u Split u ljeto 1975. godine, kada je Hajduk s Buljanom u sastavu bio na vrhuncu moći i proslavio drugu duplu krunu zaredom. Gudelj je od tada pa do kraja svoje kratke karijere nastupao samo za Hajduk, najprije u omladinskom pogonu, pa potom u seniorima, za koje je u bijelom dresu je upisao ukupno 362 nastupa i zabio 93 gola. Karijeru je morao naglo prekinuti na vrhuncu slave, u 26. godini, zbog bolesti hepatitisa B. Bio je najmlađi kapetan reprezentacije Jugoslavije iza Drugog svjetskog rata.

Zvonimir Boban je rođen 8. listopada 1968. u Imotskom. Trenirao je kao dijete u Mračaju, gdje je njegov otac bio igrač, te trener seniora i juniora. U Runovićima je trenirao i njegov stariji brat Dražen Boban. Nakon prve registracije u matičnom klubu, talentirana braća su stigla na Poljud. Zanimljivo je da je tog istog ljeta u Hajduk iz Makarske stigao Alen Bokšić. Postoji i fotografija momčadi tih dječaka koji su skupa osvojili turnir, ali se Boban nije dugo zadržao na Poljudu. Otac Marinko mu je bio veliki navijač Dinama, član kluba i povjerenik za Imotsku krajinu, te ga je odveo u Maksimir čim se otvorila mogućnost. Prodali su svo imanje u Imotskom, te kupili stan u Zagrebu, a Boban je izrastao u legendu Dinama, a kasnije i velike generacije Milana, s kojom je četiri puta bio prvak Italije, te osvojio Ligu prvaka 1994. godine. Boban je sedam godina bio kapetan reprezentacije Hrvatske, s kojom je ostvario velik uspjeh, osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

Boban, Gudelj i Buljan, veliki igrači i kapetani, su ponikli u Mračaju, što je podatak s kojim se malo koji amaterski klub može podičiti. Večeras je fešta u njihovu čast, a tom prigodom će na Pojilo doći i drugi velikani hrvatskog nogometa.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)