Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
3:23 pm

INTERVJU Ivana Miljak: Iskoristite priliku za osobni razvoj, putovanja i druženja. Pridružite se Klubu mladih CK

Piše A. A.

Ivana Miljak je studentica anglistike i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Splitu te voditeljica Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Split. Svoj put u Crvenom križu započela je prije osam godina, a s nama je podijelila iskustva u dosadašnjem angažmanu. 

Kao osoba na čelu Kluba mladih CK, želi uključiti što više učenika, studenata i ostalih mladih iz Splita i okolice, a otkrila nam je koje sve pogodnosti očekuju potencijalne volontere, što mogu naučiti i gdje  sve mogu putovati kao dio tima Kluba mladih. Jesen je idealna prilika za nove izazove, zato iz Kluba mladih GDCK imaju jednostavnu poruku za mlade: ‘Uključite se i učinite prvi korak u stjecanju korisnih vještina’.

Kada si počela volontirati u splitskom Crvenom križu i što te je privuklo tome?

– Počela sam volontirati u srednjoj školi prije osam godina nakon ‘Natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa’. Najviše me privukla dobra ekipa i atmosfera na pripremama koje su trajale četiri mjeseca prije toga. 

Zašto si odabrala baš Crveni križ?

– Crveni križ mi se uvijek isticao kao zanimljiva organizacija, prvenstveno zbog širokog djelovanja, od prve pomoći i darivanja krvi pa do rada s mladima i školama. S obzirom na tako širok spektar aktivnosti, a koje imaju neku zajedničku ideju i smisao – humanost, činilo mi se kao logičan izbor volonterske organizacije u kojoj mogu istraživati i upoznati ljude s različitim interesima i vještinama. 

Koja si iskustva do sada stekla, a da su ti korisna u profesionalnom i osobnom životu?

– Definitivno sam izgubila strah od javnog nastupa od kada volontiram u Crvenom križu, a i upoznala sam bezbroj predivnih ljudi, prijatelja za cijeli život. U Crvenom križu se isprofilirala i moja ljubav prema radu s ljudima i djecom što je rezultiralo upisom Pedagogije i moj daljnji razvoj u tom području. Kroz rad sam i stekla znanje prve pomoći, a redovito sudjelovanje na vježbama, seminarima i dodatnim edukacijama dalo mi je samopouzdanje da zapravo reagiram u situacijama kada je to potrebno. 

Kada je osnovan Klub mladih CK i koji su mu temeljni ciljevi?

– Klub mladih GDCK Split je osnovan u veljači 2009. i od tada okuplja mlade osobe koje su spremne svoje slobodno vrijeme uložiti u širenje načela humanosti i humanitarnog rada. 

Kojim aktivnostima se bave volonteri Kluba mladih?

– Mladi su uključeni u sve aktivnosti koje provodi Crveni križ Split kao ispomoć ili kao inicijator nekih programa. Mladi sudjeluju i provode edukacije, slažu pakete humanitarne pomoći, rade animaciju na akcijama darivanja krvi, obilježavaju važne međunarodne datume, vježbaju realističan prikaz ozljeda, prikupljaju humanitarnu pomoć ili provode dežurstva prve pomoći. Uistinu su uključeni na neki način u sve aktivnosti i imaju široko djelovanje. 

Koje pogodnosti očekuju potencijalne volontere u Klubu mladih CK? 

– Mladi prvenstveno razvijaju osjećaj empatije, upoznaju se, stječu iskustva u radu s ljudima, prolaze edukacije koje mogu priložiti kada šalju životopis. Crveni križ Split trudi se pružiti sigurnu zonu za učenje i druženje i smatram da u tome i uspijeva. Hrvatski Crveni križ svake godine šalje volontere na međunarodne kampove pa postoji i opcija odlaska na jedan od tih kampova volonterima koji se posebno istaknu, ali organiziramo i mi druženja, edukacije i izlete s okolnim društvima. 

Gdje si do sada sve putovala s Crvenim križem i koje putovanje ti se najviše svidjelo?

– Bila sam na međunarodnom kampu koji organizira Centar za suradnju na Mediteran Atlantis XV. u Crnoj Gori, kampu Genies koji je organizira Francuski Crveni križ, u Egiptu na Sastanku mladih nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca s područja Mediterana i u Sjevernoj Makedoniji na Školi migracije. 

Najviše mi je u pamćenju Crna Gora, možda zato što je bilo prvo putovanje takvog edukativnog tipa pa mi je sve bilo novo i fantastično, ali sva putovanja i ljudi koje sam tamo upoznala su mi u srcu.

Koje je tvoje najdraže iskustvo koje bi posebno istaknula?

– Moje prvo darivanje krvi ili snimanje videa povodom 140 godina Hrvatskog Crvenog križa što je bilo jako zabavno, a cijeli koncept videa i ideja je nastala upravo na sastanku Kluba mladih GDCK Split. 

Što bi poručila mladima koji se žele uključiti?

– Slobodno se priključite, imamo opuštenu i sigurnu atmosferu, stvaramo prijateljstva, radimo na sebi i pritom se dobro zabavljamo. 

Gdje i kako se potencijalni volonteri mogu uključiti, što prvo trebaju napraviti?

– Zainteresirane osobe se mogu javiti na mail klub.mladih@crvenikriz-split.hr ili na web stranici Crvenog križa Split (kategorija Rad s mladima ) ispuniti prijavnicu. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)