Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
6:35 pm

DIREKTORICA TZ SDŽ ‘Alka je izuzetno važna. Ne samo u prepoznatljivosti, nego u cijeloj priči oko očuvanja tradicije, vjere i onoga što smo mi’

Petu godinu za redom Sinjsku alku nije propustila ni direktorica Splitsko-dalmatinske Turističke zajednice, Ivana Vladović.

– Prošle godine kada sam u dvoru Alaj-čauša dočekala glazbu i alkare, alkarske momke i tek tada sam doživjela pravi značaj Alke. Oblačenje alkara, blagoslov, polazak, cijelu familiju koja za to živi i diše, u tome je suština Alke, ne samo ona bitka na trkalištu. Da, ona je najvažnije, vrhunac, ali sve ono što se živi cijelu godinu, i taj trenutak kada alkar krene iz svoje kuće uz blagoslov familije, to je nešto neprocjenjivo – istaknula je Vladović i dodala kako je Alka izuzetno važna, i to ne samo u vidu prepoznatljivosti.

– Alka je izuzetno važna u cijeloj priči oko očuvanja tradicije, vjere i onoga što smo mi. Upravo sam vidjela jednog malog dječaka obučenog u alkarsko odijelo i onda sam sigurna da će Alka trajati, jer se ovdje s Alkom živi otkada se rodimo do ne umremo. Tako da, Alka je u prvom planu i pokazatelj svima kako svoju tradiciju trebamo očuvati – rekla je direktorica Vladović.

Nedavno su alkari zajedno s Turističkom zajednicom SDŽ boravili u Beču gdje su na svoj, upečatljiv način predstavili ljepotu, tradiciju i baštinu Srednje Dalmacije i Hrvatske. 

– Pokazali smo Europi da smo odavno tu, da smo svoji, da smo ponosni i najljepši – kaže direktorica Splitsko-dalmatinske Turističke zajednice.

Podsjetimo, viteško nadmetanje u pogađanju alke 2010. godine uvršteno je u UNESCO-v popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)