Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
7:20 pm

FOTOGALERIJA Lidija Vlašić i ove godine ispekla najbolju lumbliju

Piše M.K.

U organizaciji Općine Vela Luka, Turističke zajednice i Udruge Maslinara Vela Luka, u petak, 27. listopada u hotelu ‘Korkyra’ održano je ‘Natjecanje za Zlatnu lumbliju 2023′, središnji događaj višednevne gastro manifestacije ‘Stajun od lumblije’, koja se posljednjih sedam godina održava s ciljem promocije i njegovanja tradicije izrade ove posebne slatke delicije.

Bila je to prilika za degustaciju i prezentaciju tradicionalne slastice u posebnom jesenskom ozračju, uz klapsku pjesmu i ples ‘Mafrinu’. Najiščekivaniji dio večeri bio je proglašenje ‘Zlatne lumblije’, titula za koju se natjecalo 15 sudionica, a odluku o najboljoj donio je stručni žiri u sastavu Radenke Barčot kao predsjednice žirija, Iskre Vlašić, Marka Barčota, Mladenke Padovan i gastro blogera Vedrana Boškovića. Prema riječima žirija, kvaliteta prijavljenih lumblija bila je na zavidnom nivou i malene su nijanse presudile konačni poredak. Treće mjesto osvojila je Leonida Grbin, drugo mjesto Branka Đuderija, dok je ‘Zlatnu lumbliju 2023′ ispekla Lidija Vlašić, ujedno i pobjednica prošlogodišnjeg natjecanja.

I ove godine ocjenjivala se kreativnost te biralo najljepše uređeno izložbeno mjesto, a nagradu u ovoj kategoriji osvojila je Srednja škola Vela Luka, dok je posebnu nagradu za sudjelovanje kao najmlađa natjecateljica u pojedinačnoj konkurenciji dobila Anamarija Franulović.

‘Stajun od lumblije 2023.’ započeo je proteklog utorka radionicom ‘Male tajne za najbolju lumbliju’ u sklopu koje se prezentirala izrada prema tradicionalnom receptu zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koju su predočile nositeljice oznake, Leonida Grbin i Katarina Surjan. U srijedu su s ciljem njegovanja gastro baštine od najmlađih dana svoje prve lumblije pripremali predškolci Dječjeg vrtića ‘Radost’; dok se u večernjim satima u caffe-baru ‘Bobovišća’ uz prigodne nagrade i sjajnu atmosferu provjeravalo znanje kroz prvi ‘Luško-kulinarski kviz’. U četvrtak, 26. listopada održano je predavanje ‘Varenik-tajna veza vina i lumblije’ na kojem su se imale priliku čuti zanimljive činjenice o vareniku, njegove mogućnosti upotrebe kao i snažan potencijal kojeg krije, a o ovom drevnom mediteranskom dodatku izlagao je Kruno Filipović, predavač na vinskoj akademiji.

Manifestacija završava u petak 3. studenog u atriju Centra za kulturu ‘Slatkim festivalom’ u organizaciji Srednje škole Vela Luka, stoga ako se nađete u blizini Vele Luke podržite mlade gastro nade i ne propustite se dobro zasladiti.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)