Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Hrvatska
8:05 pm

U VLASTITOM DNEVNOM BORAVKU Kakvo je stambeno iskustvo osoba s invaliditetom?

Piše M.K.

‘Osobe s intelektualnim teškoćama imaju potrebu i interes za pružanjem izvaninstitucionalnih socijalnih usluga. Oni, kao i njihovi roditelji zaziru od institucionalnih socijalnih usluga i izražavaju važnost usluga koje im se pružaju u zajednici’, zaključak je analize provedene tijekom dvogodišnjeg boravka šest osoba s intelektualnim oštećenjem u organiziranoj stambenoj zajednici. 

Stambena zajednica organizirana je u sklopu EU projekta ‘U vlastitom dnevnom boravku’ koji je Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provelo u suradnji s Gradom Zagrebom.

Dvogodišnja analiza rezultirala je izradom i objavom Podloge programa za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga koja je u ponedjeljak, 23. listopada 2023. godine, predstavljena stručnoj javnosti, predstavnicima Centra za rehabilitaciju Zagreb, Caritasa zagrebačke nadbiskupije te Grada Zagreba.

‘Kroz ovu stambenu zajednicu dobili smo uvid u to kakvi su programi potrebni i na što se je potrebno fokusirati’, istaknula je Valentina Vujić, psihologinja Crvenog križa Zagreb i koordinatorica projekta koja je prezentirala zaključke i preporuke proizašle iz analize. 

‘Podaci dobiveni u direktnom radu s ciljanom populacijom govore kako se potreba za socijalnim uslugama u zajednici može podijeliti na nekoliko područja: neovisno življenje i stanovanje, zdravstvena zaštita, emocionalna dobrobit i psihosocijalna edukacija, zapošljavanje, kultura, slobodno vrijeme i sport. Korisnici procjenjuju kako je njihova kvaliteta života veća za vrijeme življenja u zajednici nego za vrijeme življenja u ustanovama te žele povećanje kapaciteta usluga organiziranog stanovanja koje im pomažu da ostanu u zajednici što je dulje moguće, dobivaju potrebnu podršku u svim aspektima života u kojima im je to potrebno te ostvare svoj puni potencijal’, pojasnila je Vujić i dodala kako je svaki korisnik primao osobno usmjerenu uslugu ovisno o procijenjenim potrebama.

‘Interes i potrebe puno su veći od naših mogućnosti, no mi smo ih ovim projektom barem malo ublažili i omogućili korisnicima u organiziranom stanovanju učenje novih aktivnosti stambenog života kako bi mogli što samostalnije živjeti u sklopu svojih mogućnosti. Naši djelatnici odradili su izvanredan posao, osobito s obzirom na to da se radilo o usluzi koju smo pružali 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini, što je bilo vrlo izazovno za uskladiti’, naglasila je voditeljica Odjela za socijalne usluge Ivanka Godić, dodavši kako su najbolja potvrda kvalitetnom radu djelatnika GDCK Zagreb zadovoljstvo i pohvale korisnika i njihovih skrbnika.

‘Iskustvo koje je Crveni križ Zagreb stekao radeći na ovom projektu je neprocjenjivo. Pokazali smo da smo sposobni i zreli upravljati jednom ovakvom stambenom zajednicom i ovaj smo ispit položili s odličnom ocjenom. Pokazali smo put i smjer kojim se trebamo kretati i dokazali da možemo biti kvalitetan partner Gradu Zagrebu i resornom ministarstvu te se nadamo da ćemo surađivati na što više ovakvih projekata. Provedba ovog dvogodišnjeg projekta je veliki uspjeh i uspjeli smo ga provesti na visokoj razini unatoč izazovnim uvjetima uzrokovanim pandemijom’, rekao je u svom obraćanju ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava

‘Ovo je uistinu jedan uljuđeni pristup osobama s invaliditetom koji omogućuje ono što zapravo svi želimo, integraciju i inkluziju osoba s invaliditetom i ovo je put kojim bi se cijelo društvo trebalo kretati’, poručio je Penava.

Tijekom trajanja projekta, između ostalog, pruženo je 2400 usluga psihosocijalne podrške većem broju osoba s intelektualnim teškoćama i članovima njihovih obitelji. Više od stotinu roditelja i skrbnika primilo je psihosocijalnu pomoć te je moglo izraziti svoje brige, želje i potrebe vezano za dobrobit svoje djece i svoju vlastitu dobrobit.

Osim na korisnike s intelektualnim teškoćama, njihovim roditeljima, skrbnicima i članovima obitelji, projekt je bio usmjeren i na osobe starije životne dobi. Svrha projekta bila je osigurati neovisno življenje i potpunu uključenost u život zajednice kroz podržavanje procesa deinstitucionalizacije, odnosno prevencije institucionalizacije kroz kvalitetne socijalne usluge u lokalnoj zajednici i osiguravanje usluga potrebitim osobama u njihovim kućanstvima, prostorima boravka kod pružatelja usluge i u stambenoj zajednici.

EU projekt ‘U vlastitom dnevnom boravku’ vrijedan je 264.781,33 eura i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)