Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
5:44 pm

BOOM STANOGRADNJE Prošle godine najviše novih zgrada u Zadarskoj županiji

Piše A. A.

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o završenim zgradama i stanovima u 2020. godini, koji vjerno odražavaju boom stanogradnje na zadarskom području.

Upravo je najviše zgrada, njih 816, podignuto u Zadarskoj županiji što je više nego u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji zajedno. Po broju izgrađenih građevina Zadarsku županiju slijede Istarska županija sa 765, Splitsko-dalmatinska s 582 te Primorsko-goranska s 384 zgrada. U ranije spomenutoj Zagrebačkoj županiji izgrađeno je 368, a u Gradu Zagrebu 356 zgrada, piše 057info

Pritom treba uzeti u obzir da Državni zavod za statistiku zgrade definira kao sve stalne građevine koje imaju krovište i vanjske zidove, pa se u to ubrajaju i obiteljske kuće. U tom kontekstu, istaknimo, Grad Zagreb je s duplo manje novih zgrada od Zadarske županije ipak dobio 100 tisuća kvadrata više površine te je uzeo primat i po broju izgrađenih stanova, njih 2648. Zadarska županija smjestila na drugom mjestu s 2123 novih stanova, dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji lani izgrađeno gotovo šesto stanova manje. Razinu od tisuću novih stambenih jedinica u 2020. godini prešla je još jedino Istarska županija.

Na razini cijele Hrvatske u 2020. završeno je ukupno 5745 zgrada, od toga 79,7% stambenih i 20,3% nestambenih. Ukupno je završeno 11 957 novih stanova s prosječnom korisnom površinom od 93,2 m2.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)