Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
9:11 am

Stručnjaci otkrili treba li kečap držati u hladnjaku ili na polici

Piše P. I.

Nakon što kečap jednom otvorimo, gdje ga trebamo pohraniti? Ide li na policu ormarića uz med ili soja umak? Ili bi ga trebalo čuvati na hladnom po svaku cijenu, poput prerađenih jaja i majoneze?

Ova vječna dilema potaknula je i tvrtku Kraft Heinz, koja proizvodi i kečap, da se uključi u raspravu i da preporuke. 

‘Zbog svoje prirodne kiselosti Heinz kečap može stajati na polici. Međutim, na njegovu stabilnost nakon otvaranja mogu utjecati uvjeti pohrane. Preporučujemo da se ovaj proizvod, kao i svaka prerađena hrana, stavlja u hladnjak nakon otvaranja. Hlađenje će održati najbolju kvalitetu proizvoda nakon otvaranja’, preporučio je poznati brend.

Stručnjaci za sigurnost hrane, pak, ističu da je kečap stabilan na sobnoj temperaturi, ali ukus i trajnost bolje se čuvaju kad je hladan.

‘Šokiran sam da postoji kontroverza’, rekao je Martin Bucknavage, stručnjak za sigurnost hrane na Sveučilištu Penn State. ‘Ako želite maksimizirati kvalitetu svog kečapa, držite ga u hladnjaku’.

Također, postoji mogućnost da se plijesan razvije ako se kečap dulje drži izvan hladnjaka, piše The Guardian.

‘Jednom kad otvorite kečap, postoji mogućnost da se plijesan uhvati na vrhu, što je najveća briga ako se proizvod ostavi vani dulje vrijeme’, rekao je Bucknavage. ‘Osobno čuvam svoj kečap u hladnjaku. Više volim kad je kečap čvrst, ne teče, da se ne odvaja. Kad stisnem bočicu i prvo izađe tekućina, završi na pecivu i izludi me’, dodao je.

Inače, kečap obično sadrži mnogo šećera i octa – dvije namirnice zbog kojih hrana dulje traje. Međutim, to nije dovoljno da razrijeđena pasta od rajčice traje vječno. Prema Öko-Testu, otvoreni kečap može se čuvati u hladnjaku oko šest mjeseci. Neotvoren, umak od rajčice može se konzumirati puno dulje, čak i ako je rok trajanja odavno prošao, prenosi N1.

Ako kečap držite izvan frižidera, trajat će kraće, a i to ovisi o raznim čimbenicima, primjerice o temperaturi okoline i načinu na koji se proizvod skladišti. Ako je jako toplo, to smanjuje trajnost. Ako bakterije, virusi, spore plijesni ili drugi kontaminanti mogu dospjeti u bočicu, to također smanjuje vrijeme korištenja.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)