Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
9:17 pm

Znate li prepoznati svježa jaja po izgledu žumanjka?

Piše N.M.

Jeste li znali da postoji trik pomoću kojeg možete saznati jesu li jaja stvarno svježa samo pomnim pogledom na žumanjak?

Riječ je o popularnoj tehnici koja, međutim, naglašavamo, svakako nije precizna i pouzdana znanstvena metoda, ali vam ipak može pomoći kada trebate procijeniti hoćete li koristiti jaja ili ne.

Svježinu jajeta moguće je utvrditi na razne načine, a najsigurniji i najtočniji je očito provjera roka trajanja otisnutog na pakiranju.

No, vraćajući se na ‘trik’ sa žumanjkom, to se u osnovi temelji na činjenici da svježe jaje teži zadržati žumanjak kompaktnim i centriranim unutar bjelanjaka, budući da je njegova ljuska još uvijek čvrsta.

Ako jaje nije svježe, žumanjak je uglavnom plosnatiji i širi, a bjelanjak bi mogao biti više tekuć i manje konzistentan.

No, da bi se dobila preciznija potvrda o svježini jajeta, može se provesti i ‘vodeni test’ koji se sastoji u stavljanju jajeta u posudu s vodom.

Ako jaje potone i ostane vodoravno, svježe je, ako tone, ali je postavljeno okomito, manje je svježe, no ipak jestivo.

Ukoliko pluta, vjerojatno je ustajalo i nesigurno za jelo, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)