Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
11:44 pm

Kilometar staza kroz kukuruz skriva jedinstvenu atrakciju

Piše N.M.

Od sutra, u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada posjetite jedinstvenu atrakciju usred polja kukuruza.

Posavski kraj poznat je po uzgoju kukuruza od davnina i uvijek je imao važnost za zajednicu. Kako bi se spojila tradicija, običaji i turizam, od prošle godine u blizini Ivanić-Grada krajem ljeta nastaje jedinstvena atrakcija – kukuruzni labirint. Uz obalu rijeke Save, u prekrasnom ambijentu brojnih polja prošle godine je privukao velik broj posjetitelja, te je ove godine tri puta veći i zanimljiviji. ‘Podržavamo ovakve projekte koji spajaju poljoprivredu, turizam i tradiciju. Bogat smo kraj koji ima što ponuditi tijekom cijele godine . Iako smo bliži glavnog grada, sve više privlačilo goste iz cijele zemlje koji na kontinentu traže jedinstveno iskustvo i sadržaj. Nastaviti ćemo s ulaganjima i podrškom u cilju razvijanja održive destinacije’,  naglasio je gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Projekt je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u partnerstvu s Gradom Ivanić-Gradom, Poljoprivrednim institutom Osijek, Muzejom Ivanić-Grada, Prijateljima baštine, KUD-om ‘Posavac’ Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD-om Dubrovčak Lijevi. Projekt je sufinanciran sredstvima Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice iz Fonda za nedovoljno razvijena područja i kontinent i sredstvima Zagrebačke županije. Projektu je dodijeljena nagrada Ruža Zagrebačke županije u 2023. godini u kategoriji ‘Održivi turizam’, u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Ideja za labirint potekla je iz cilja da se ruralnom prostoru ponudi inovativno posjetiteljsko iskustvo. ‘Motiv smo pronašli u lokalnoj narodnoj nošnji čime smo se povezali s kulturnom baštinom Posavskog kraja. Ovaj projekt jedinstven je po tome što je prirodan, sezonski, iziskuje male troškove pripreme, a iskustvo posjetitelja je inovativno, edukativno i interaktivno. U ponudi je obilazak labirinta iz rješavanje igre, a tijekom dva vikenda u rujnu posebno ćemo istaknuti autohtonu vrstu posavskih konja uz vožnju kočijom, Posavsko pivo, ponudu OPG-ova i sadržaje za djecu’, najavila je Ana Gašparović, direktorica TZ Ivanić-Grada.

Ovogodišnji labirint je 3 puta veći od prošlogodišnjeg! Inspiracija je tražena u ornamentima narodnih nošnji iz bogate zbirke KUD-a Posavac.

Prošle godine labirint je posjetilo oko tisuću posjetitelja, a ove se godine očekuje veći broj. Prosječno vrijeme obilaska labirinta je 45 min. Veličina labirinta je 18.000 m2 i ima jedan kilometar staza za istraživanje. Unutar labirinta se nalaze interpretacijske ploče sa zanimljivostima o posavskom kraju koje se otkrivaju tijekom rješavanja slučaja pljačke u labirintu.

Labirint će biti otvoren za posjetu svaki dan tijekom cijelog dana. Lokacija – parking kod pješčane plaže na Savi u Dubrovčaku Lijevom, zatim par minuta pješice do same lokacije. Smješten je i pored državne biciklističke rute broj 2.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)