Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
5:40 pm

STRAVIČNO Medicinska sestra ubila 7 beba, trovala ih je inzulinom i zrakom

Piše N.M.

Britanska medicinska sestra Lucy Letby (33) proglašena je u petak krivom za ubojstvo sedmero novorođenčadi i pokušaj ubojstva još šestero njih na neonatalnom odjelu bolnice Countess of Chesterdok u sjeverozapadnoj Engleskoj, dok je radila noćne smjene 2015. i 2016. godine. 

Neke žrtve otrovala je ubrizgavanjem inzulina, a drugima je ubrizgavala zrak ili ih prisilno hranila mlijekom. Sud će kaznu izreći u ponedjeljak, vjerojatno dugogodišnji zatvor, a moguće i doživotni, pišu 24 sata.

Razlozi medicinske sestre Lucy Letby za ubojstva i pokušaje ubojstva novorođenčadi u britanskoj bolnici u kojoj je radila 2015. i 2016. godine možda nikada neće biti u potpunosti objašnjeni. No, tužiteljstvo je porotnicima dalo niz mogućih motiva tijekom 10-mjesečnog suđenja u Manchesteru, koje je upravo završilo osuđujućom presudom, koja će biti objavljena u ponedjeljak, piše The Guardian, prenosi Index.

Letby je uživala ‘igrati se Boga’

Tužitelj Nick Johnson sugerirao je da se Letby, neonatalna medicinska sestra, uživala ‘igrati Boga’ prvo ozljeđujući djecu, a zatim upozoravajući svoje kolege na pogoršanje njihova stanja.

Iznosila je primjedbe, koje je tužiteljstvo opisalo kao ‘predskazivanje propasti’, kako se stanje nekih od njezinih žrtava pogoršava. Nakon posljednjeg ubojstva u lipnju 2016. godine rekla je liječnicima: ‘Neće on odavde izaći živ, zar ne?’ Dječak rodilje koja je nosila trojke i star samo nekoliko dana ubrzo je preminuo. Letby, koja je tada bila u srednjim 20-im godinama, dala je slične komentare u dva prethodna ubojstva.

Johnson je porotnicima rekao: ‘Znala je što će se dogoditi. Ona je kontrolirala stvari. Uživala je u onome što se događalo. Predviđala je stvari za koje je znala da će se dogoditi. Ona se zapravo igrala Boga’.

‘Oduševljavala’ ju je smrt novorođenčadi

Roditelji i medicinske sestre opisali su u više navrata kako se Letby neobično ponašala kad se stanje novorođenčadi počelo pogoršavati. Kad je dijete poznato kao Child I umrlo nakon ponovljenih napada Letby, roditelji ove djevojčice rekli su policiji kako se sjećaju da se medicinska sestra ‘smiješila i pričala o tome kako je bila prisutna na njenom prvom kupanju i koliko joj se to svidjelo’.

Johnson je sugerirao da je ‘bila uzbuđena zbog tuge i očaja kojima je svjedočila u toj sobi’. Ona je prilikom svjedočenja odgovorila: ‘Apsolutno ne, nije tako’.

Letby je također na Facebooku tražila obitelji svojih žrtava. Često bi ih tražila nekoliko u razmaku od nekoliko minuta, naizgled tražeći izraze tuge, objavilo je tužiteljstvo. Tražila ih je na godišnjice smrti njihove djece, a čak ih je pretraživala i na Božić. Medicinska sestra je u svoju  obranu rekla da je pretraživala sve vrste ljudi, ne samo roditelje djece na odjelu.

Letby je željela pozornost anonimnog liječnika

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Letby bila u tajnoj vezi s oženjenim liječnikom, koji je radio u bolnici Countess of Chestera i ne može biti imenovan iz pravnih razloga, iako je medicinska sestra to više puta demantirala.

SMS-ovi prikazani sudu otkrili su da je par redovito slao poruke, izmjenjivao emotikone ljubavnih srca i da su se susreli nekoliko puta izvan posla – uključujući jednodnevni izlet u London – čak i nakon što je Letby uklonjena s neonatalnog odjela u srpnju 2016. godine.

Pričalo se da je priroda njihova odnosa značajna: on je bio jedan od liječnika koje bi pozvali kad bi se novorođenčadi iznenada pogoršalo. Naudila im je, sugerirano je na suđenju, kako bi pridobila njegovu ‘osobnu pažnju’. Letby je to negirala.

Dosada

Kao medicinska sestra grupe 5 Letby je bila kvalificirana brinuti se za najbolesniju djecu na neonatalnoj jedinici. To je značilo da je često željela biti u dječjoj sobi jedan, odjelu intenzivne njege. Svjedočeći na suđenju, složila se da je posao smatrala manje stimulativnim kada su je dodijelili novorođenčadi kojoj nije bila potrebna toliko liječnička njega.

Ona ‘nije bila dovoljno dobra da brine o njima’

Tužiteljstvo je najbliže priznanju došlo pronalaskom rukom pisanih samoljepljivih papirića pronađenih u Letbyinoj torbici nakon njezina uhićenja u srpnju 2018. Na jednom je napisala: ‘Ubila sam ih namjerno jer nisam dovoljno dobra da se brinem o njima’ i ‘Ja sam zla, učinila sam to’. Napisala je i ovo: ‘Nikad neću imati djecu niti se udati. Nikada neću saznati kako je to imati obitelj’.

Letby je porotnicima rekla da su bilješke lutanja nekoga u duševnoj boli – napisala ih je nakon što je suspendirana s posla čekajući istragu o neobičnim smrtima – i da papiri također sadrže mnoge iskaze nevinosti.

Jasno je da su dokumenti policajcima omogućili pravi uvid u um medicinske sestre serijske ubojice. Pa ipak, čak ni oni nikada nisu izneseni na sudu kao konačan dokaz njezina motiva.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)