Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
1:41 pm

PRESUDA Filipu Zavadlavu 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva u Varošu

Vijeće splitskog Županijskog suda ponovno je osudilo Filipa Zavadlava na istu sankciju i za ista kaznena djela kao i na kraju prvog suđenja. Nisu prošli argumenti tužilaštva da se radilo o teškim ubojstvima iz bezobzirne osvete prema osobama iz narko miljea koje su maltretirali Filipa i njegovog brata Stanislava jer za to nije bilo konkretnih dokaza, navela je predsjednica vijeća sutkinja Višnja Strinić. Za svako ubojstvo Zavadlav je pojedinačno osuđen na 15 godina zatvora, uračunat je i već pravomoćni dio od dvije i pol godine zatvora koji se odnosi na nabavku automatskog oružja i pucanje po Varošu. Izrečena mu je jedinstvena kazna od 40 godina zatvora. 

Kada je čuo koliko je dobio, Zavadlav je zapljeskao sutkinji, a i par puta je u nevjerici vrtio glavom tijekom obrazloženja presude. 

Zavadlav je 11. siječnja 2020. hicima iz kalašnjikova na Šperunu likvidirao Juricu Torlaka i Marina Bobana, a nešto kasnije u Radmilovićevoj ulici i Marina Ožića Pajića. Potom je pobjegao put Nazorovog prilaza i bacio automatsku pušku u kontejner. Nakon toga se predao policiji u kafiću nedaleko od obiteljskog stana. Sutkinja Strinić istaknula je kako je Zavadlavova obrana bila kontradiktorna jer je prihvatio motiv, a negirao počinjenje djela.

‘Sud je stekao dobar uvid u karakteristike okrivljenika. Tijekom njegove obrane, govor i ekspresija drastično su odudarali od njegovog uobičajenog ponašanja. Zaključili smo i da se radi o unaprijed sračunatom načinu za otklanjanje krivnje. Htio je izazvati sumnju u svoje mentalno stanje’, kazala je sutkinja Strinić.

Sudsko vijeće je iz činjeničnog opisa ispustilo dijelove koji se odnose na bezobzirnu osvetu i na to da su žrtve dio narko miljea. U presudi nema ni dijela o kući Jerka Malvasije kao mjestu gdje se prodaje droga. Za to nije bilo dokaza, obrazložila je sutkinja Strinić.

Premda je Zavadlav negirao da je ubio trojicu, sudsko vijeće je preglednom snimki video nadzora nedvojbeno utvrdilo da se radi upravo o njemu. 

Visoki kazneni sud ukinuo je prvu presudu s naputkom da se utvrdi pitanje motiva

‘Motiv je ostao nerazjašnjen. Skriven je u psihi počinitelja i ako ga on nije spreman otkriti, o njemu možemo samo nagađati’, kazala je sutkinja Strinić dodavši kako je Zavadlav bio svjestan svojih postupaka i pogibeljnosti. Želio je lišiti žrtve života.

Kao olakotne okolnosti cijenile su se bitno smanjena ubrojivost, teške obiteljske prilike, odnosno to što su mu roditelji razvedeni, a braća ovisnici. Otegotne okolnosti su bile iskazana brutalnost, iznimna odlučnost i hladnokrvnost, to što je koristio ubojito oružje koje žrtvama nije dalo nikakvu šansu, kao i stav prema kaznenom djelu, jer nije izrazio sućut i kajanje, već je žrtve nazvao crkotinom.

‘Ovo je jedan od najtežih zločina u Splitu i Hrvatskoj. Ako je okrivljeni imao problema, trebao ih je prijaviti nadležnim institucijama, a ne uzeti pravdu u svoje ruke. Nudila mu se pomoć, a on je postupio na najgori mogući način’, kazala je sutkinja Strinić.

Obzirom na izrečenu kaznu Zavadlavu je produljen pritvor, a sud ga je oslobodio plaćanja troškova. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)