Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
4:33 pm

Potražnja veća od ponude: Cijene nekretnina lete u nebo

Piše N.M.

Unatoč potresu i pandemiji na tržištu nekretnina i dalje je dinamično. Potražnja je veća od ponude pa cijene stanova i kuća u pojedinim dijelovima Hrvatske lete u nebo. Iako su to uglavnom iznimke, pretjerane cijene moraju se staviti u održive i realne okvire – poručili su sudionici 33. zagrebačkog Foruma poslovanja nekretninama, javlja HRT.

Pomama za kvalitetnim stanovima i kućama diljem Hrvatske ne jenjava pa posla ima oko tisuću registriranih agencija za nekretnine. Čak i u izazovno vrijeme pandemije otvaraju se nove.

– Mislili smo – u ovo vrijeme kad se sve čini sivo i tmurno idemo nešto napraviti, i evo dobro nam ide. Da ima više novogradnje i stanova, mislim da bi još više prodavali – rekla je Nadica Hartmann iz Marti’s nekretnina.

Novogradnja je najveći mamac za kupce, no i dalje gradimo premalo stanova. U Zagrebu na godinu oko četiri tisuće, u cijeloj Hrvatskoj jedanaest tisuća.

– Kao agencija u ponudi imamo manje novogradnje nego starogradnje, to je općeniti trend, jer investitori prije nego počnu graditi imaju kupce. Što se tiče starogradnje, uspijevamo prodati one koje su realno procijenjene – poručila je Lana Mihaljinec Knežević iz agencije Zagreb West.

Cijene nekretnina ove su godine u prosjeku porasle šest posto i kreću se od 1600 do pet tisuća eura po četvornome metru, ovisno o lokaciji.

– Nama je u interesu da se taj balon ne napuhuje, jer osim cijena stambenih nekretnina napuhuju se i cijene zemljišta, pa sve to dodatno poskupljuje cijeli proces – istaknuo je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović.

Vidimo da je sve veća razlika između tražene i realizirane cijene, što upućuje na poremećaj na tržištu. U Istri pri prodaji nekretnina cijene nisu presudne, jer kupaca ima napretek, posebice zbog skorog ulaska u schengenski prostor.

– Stanje na tržištu nekretnina u Istri je bolje nego ikada prije. Istrian hills, to su naša brda gdje imamo luksuzne kuće, vile s bazenima. Dosta ima naših kupaca iz Zagreba i Rijeke i jako je puno stranaca, Nijemaca i sve više Amerikanaca – dodao je Vlatko Mrvoš iz agencije Proagent.

Znatniji pad cijena ne treba očekivati, poručuju sudionici godišnje konferencije o poslovanju nekretninama. Naglašavaju da su stanovi i dalje sigurna investicija i da petinu prometa ostvaruju strani kupci.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)