Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
7:10 pm

RIJEČ STRUČNJAKA: Ne smije biti protupotresne obnove bez prethodne sanacije temeljnog tla

Piše N.M.

Nakon potresa na Banovini jedno od najčešćih pitanja je hoće li ljudi dobiti nove kuće i zgrade koje će biti protupotresno sigurne, geotehnički realizirane i energetski samostalne. Naravno ne smiju biti ni preskupe. Je li to moguće i kakva je gradnja najbolja na Banovini  za ‘Studio 4‘ komentirao je Mario Bačić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Bačić je rekao kako se u cijeloj priči u obnovi zanemaruje aspekt tla. Fenomen koji se dogodio tijekom potresa, inače relativno rijedak u praksi, je pojava likvefakcije gdje se tlo pretvara u gustu tekućinu. To za posljedicu ima pak tonjenje i naginjanje objekata.

– Mi smo naglasili da ne smije biti protupotresne obnove bez prethodne sanacije temeljnog tla. Bez obzira koliko kvalitetne napravili nove objekte ili kvalitetno obnovili postojeće objekte, ako tlo nije stabilno, doći će do slijeganja i prevrtanja tih objekata – upozorio je.

Upitan što je jeftinije i prihvatljivije  – sagraditi tipske kuće na novom tlu ili ulagati u sanaciju tla – Bačić je odgovorio kako je uvijek jeftinije sanirati temeljno tlo nego premještati kompletno naselje na novu lokaciju.

–  Iako se u medijima provlačila teza da zone koje su likvefirale više nisu pogodne za gradnju, to nema veze s istinom. Sva tla su pogodna za gradnju samo je pitanje implementacije mjera sanacije i cijene implementacije tih mjera sanacije temeljnog tla. Na području Sisačko-moslavačke županije velike površine su zahvaćene tim fenomenom, ali postoje metode sanacije temeljnog tla koje su općeprihvaćene – rekao je Bačić.

Činjenica je, kaže Bačić, da su svi svjesni da obnova ide sporije nego što bi se htjelo. Istaknuo je tezu brzine i odgovornosti.

– Hoćemo li na brzinu izraditi neku projektnu dokumentaciju, a što u slučaju ako to ne bude kvalitetno, koje su posljedice i tko će odgovarati? – upitao je Bačić dodajući da je kvalitetna projektna dokumentacija preduvjet za obnovu.

Naglasio je kako je svaka kriza nova prilika.

– Dakle, ovo je prilika da se sva ta infrastruktura na području Sisačko-moslavačke županije dovede na stupanj viši nego je bio prije potresa – rekao je.

Bačić je rekao kako obnova bez politike ne ide, ali da je važno da se odluke donose u simbiozi sa strukom.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)