Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
9:40 pm

KNJAZALIŠTE Grubnić tri sata skupljao boce u Virovitici, otkrio čega se boji

Piše M.K.

Po kontejnerima ovaj put nisu kopale mačke, nego – Modni mačak. Stilist Marko Grubnić je u novoj epizodi HRT-ove serije Knjazalište postao šegrt iskusnog skupljača boca Zdravka Delača s kojim je u Virovitici provjerio što se sve može izvući iz smeća te koliko se može zaraditi od reciklaže boca i limenki, a suočio se i s nekim strahovima dok je Zdravko otkrio kako mu je obilazak kontejnera pomogao u borbi s epilepsijom.

Umirovljenik Zdravko skuplja boce i limenke, svaki dan, kad vremenske prilike dopuštaju, on dva puta po dva sata obilazi virovitičke kontejnere. Za Marka, kaže Zdravko, prije nije čuo, ali ga je spremno prihvatio kao šegrta.

No prvi je zadatak za šegrta Marka bio je nešto drugačiji – prije polaska u obilazak kontejnera valjalo je nahraniti Zdravkove kokoši. Marko je zadaću je obavio sa sigurne udaljenosti, jer, priznao je, +ti pernati projektili+ mu ulijevaju strah:

– Nije mi to zezancija, fakat me strah kokoši. Ne volim ih. Piletinu jedem, ali bojim se živih kokoši, rekao je Marko.

Markov prvi kontejner

– Je li ima kakvih životinja unutra, štakora, zanimalo je Marka.

Zdravko odgovara da nema, i daje Marku upute kako se pomoću štapa i uzice mogu iz kontejnera izvući boce i limenke, koje šegrt Marko brzo usvaja i vadi svoju prvu bocu.

–  Marko je skriveni talent za skupljanje boca, ocijenio je Zdravko.

Skupljanje boca kao terapija protiv epilepsije

Zdravko boce skuplja već godinama, i dosad ih je skupio oko 300 tisuća, a novac koji je zaradio dijelom je trošio i na putovanja. Posjetio je tako Pariz, Milano, Siciliju, Izrael, Meksiko i Keniju, i što je najvažnije, obilaženje kontejnera pomoglo mu je da se lakše nosi s epilepsijom od koje godinama boluje:

– Imao sam po 80 napada godišnje, nekad po 5-6 napada dnevno. Počeo sam piti lijekove, ali je s njima došla i depresija, svakakve stvari su mi dolazile u glavu. Jedan kolega mi je rekao da idem skupljati flaše jer je vidio da ja volim ići po gradu. I to mi je pomoglo, ispričao je Zdravko Marku i Knjazu.

Konkurencija napada

U tri sata koliko su Marko i Zdravko skupljali boce i limenke zaradili su 2,30 eura. Marko je naučio da se ambalaža iz inozemstva ne može unovčiti, kao ni boce bez naljepnice, no ni jedan ni drugi nisu bili spremni za napad konkurencije.

U jednom se trenu, naime, iza ugla pojavio bjesni skupljač boca koji ih je optužio da su na njegovu terenu i potjerao ih.

– To je neki luđak, nikad ga nisam vidio, komentirao je Zdravko.

A kako bi ga i vidio, kad se radilo o glumcu kojega je Knjaz angažirao da malo preplaši momke, što im je priznao tek na kraju emisije.

Zdravkov ‘makeover’

U znak zahvalnosti što ga je uzeo na jedan dan za šegrta Marko je Zdravka poveo u šoping i priredio mu je mali makeover.

– Malo si mršav pa smo ti morali prilagoditi odijelo, ali savršeno je, spreman si ne za HNK, nego za crveni tepih u Hollywoodu, komentirao je Modni mačak.

Reciklirani pokloni za Marka

Kao upozorenje na važnost odvajanja otpada i recikliranja, ali i kao uspomenu na zajedničko provedeno vrijeme, Zdravko je za Marka pripremio poklone napravljene od plastičnih boca:

– Evo, radio sam cijelu noć… Poklanjam ti jednu torbicu, a vidim da si bos pa sam ti i natikače jedne napravio, rekao je Zdravko.

Završna ocjena

– Marko je bio odličan i želim mu da nastavi u Zagrebu sa sakupljanjem. Pred njim je velika budućnost, zaključio je mentor Zdravko i poslao mu poljubac.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)