Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
9:10 pm

14. MAGfestival: Donosimo program jedinog festivala komorne glazbe u Splitu

Piše M.K.

MAGfestival je dugogodišnji festival komorne glazbe koji se kontinuirano održava već četrnaest godina i jedini je festival komorne glazbe, kako u Splitu tako i u Splitsko-dalmatinskoj županiji i šire.

MAGfestival je festival komorne glazbe na kojem nastupaju mladi glazbenici sa šireg područja Splita, ali i međunarodno priznati glazbenici iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva.

‘Naš festival, nakon četrnaest godina nastavlja s kontinuiranim razvojem i zauzimanjem važne pozicije kako na hrvatskoj tako i na europskoj festivalskoj sceni, što je prepoznalo i Europsko festivalsko udruženje i EFA (EFA – European Festivals Association) koje je MAGfestivalu dodijelilo EFFE etiketu (Europe for Festivals, Festivals for Europe). Međunarodna je to platforma pokrenuta s ciljem povezivanja različitih vrsta festivala iz 31 europske zemlje, koji su duboko posvećeni promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti, a ujedno značajni za lokalnu zajednicu.

Udruga MAG ove je godine pod novim vodstvom, te je fokus usmjeren na novu generaciju koja čini budući kadar. Vodstvo udruge preuzeli su studenti glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu na čelu sa studenticom Glazbene pedagogije i mandoline Anom Mlačić. Udruga MAG osnovana je s idejom da mladi splitski glazbenici imaju platformu na domaćem terenu, pa je ovo ujedno i prilika da nova generacija nastavi dugogodišnji rad udruge’, poručuju organizatori.


U koncertnoj dvorani Hrvatski Dom, u periodu od 27. do 30. kolovoza, Splićani će imati priliku čuti tri koncerta komorne glazbe.

Svečano otvorenje festivala je u ponedjeljak, 28.8., koncertom dua Ugo Orlandi (mandolina) i Giacomo Ferrari (glasovir). Orlandi, docent na Milanskom konzervatoriju, i Ferrari, priznati milanski klavirist poznat po čestim suradnjama i projektima u mandolinističkom svijetu, provest će nas kroz širok repertoar ovog mediteranskog instrumenta.

Drugi dan festivala, utorak 29.8., nastupa Vermeer, koji čine gitaristi Natan Zlodre i Silvia Escamilla Jimenez, dva glazbenika s bogatim koncertnim iskustvom i dobitnika raznih međunarodnih nagrada i priznanja koji su odlučili spojiti svoje interese i osobnosti tijekom magistarskog studija na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu (Nizozemska).

Festival završava u srijedu, 30.8., koncertom kvarteta saksofona ENDeM, koji čine Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pjanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) i Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), diplomanti Umjetničke akademije u Splitu u klasi prof. Gordana Tudora. Kvartet je osnovan 2015. Godine kao Kvartet saksofona Umjetničke akademije u Splitu, a repertoar kvarteta obuhvaća djela iz svih stilskih razdoblja – od baroka do suvremene glazbe, s posebnim naglaskom na djela hrvatskih skladatelja.

Svi koncerti počinju u 20h.

Ulaznice po cijeni od 15 eura po koncertu i 35 eura za festivalsku ulaznicu možete naći na adriaticketu ili na ulazu u Hrvatski Dom sat vremena prije početka koncerta.

Umirovljenici, nezaposleni i studenti imaju pravo na 50% popusta.

Festival je financiran od strane Ministarstva kulture i medija RH, a organiziran od strane Udruge MAG i Hrvatskog Doma Split.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)