Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
8:20 pm

Von der Leyen o sljedećem europskom povjereniku: ‘Njegovo iskustvo u vladi bit će velika prednost, posebno za europsku klimatsku diplomaciju’

Piše M.K.

Predsjednica, EK-a, Ursula von der Leyen, dala je izjavu o sastavu Kolegija povjerenika i sljedećem europskom povjereniku iz Nizozemske.

‘Intervjuirala sam gospodina Wopkea Hoekstra, kandidata kojega je nizozemska vlada predložila za mjesto povjerenika Europske komisije iz Nizozemske. Gospodin Hoekstra pokazao je snažnu motivaciju za ovo radno mjesto i snažnu predanost Europskoj uniji. Za ovo radno mjesto ima i relevantno radno iskustvo.

Nakon ovog razgovora s gospodinom Hoekstrom, odlučila sam Vijeću i Europskom parlamentu predložiti njegovo imenovanje na mjesto povjerenika. Bit će zadužen za djelovanje u području klime pod vodstvom izvršnog potpredsjednika zaduženog za europski zeleni plan, međuinstitucijske odnose i predviđanja.

Gospodin Hoekstra ima znatno iskustvo rada na europskim pitanjima jer je od 2022. bio zamjenik nizozemskog premijera i ministar vanjskih poslova, a od 2017. do 2022. ministar financija. Njegovo iskustvo u vladi bit će velika prednost, posebno za europsku klimatsku diplomaciju uoči konferencije COP28, kao i za financiranje borbe protiv klimatskih promjena te provedbu zakonodavnih instrumenata povezanih s klimom. Tijekom intervjua, naglasio je svoju predanost nastavku ambiciozne klimatske politike i održavanju socijalne ravnoteže u svim potrebnim zajedničkim naporima na putu prema klimatskoj neutralnosti.’

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)