Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
4:43 pm

DAN LJUBAZNOSTI U PROMETU: 6 od 10 vozača ne stane pješaku na pješačkom prijelazu

Danas su na Školskom prometnom poligonu kod Turske kule dodijeljene prigodne nagrade za ‘najljubaznije vozače’, a predstavljeni su i rezultati projekta ‘Dan ljubaznosti u prometu 2023.’.

Temeljem Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2021.- 2030. godine, Služba prometne policije Policijske uprave splitsko-dalmatinske u suradnji s Turističkom zajednicom županije splitsko-dalmatinske, Auto klubom Split i Srednjom tehničkom prometnom školom Split osmi put organizirala je akciju ‘Dan ljubaznosti u prometu 2023’. 

U srijedu, 11. listopada od 14 do 17 sati, učenici Srednje tehničke prometne škole Split su na prethodno određenim pješačkim prijelazima u gradu Splitu nadzirali poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

– Kada gledamo ukupno najlošiji rezultat, postotak vozača koji nije stao na pješački prijelaz je oko 78 %, dok je na najbolja lokacija, statistički gledano bila s 31 %. Sve ukupno, na tih pet lokacija, 61,63 % vozača nije se zaustavilo na pješačkom prijelazu kako bi propustili pješaka, što znači da više od šest od deset vozača se nije zaustavilo – rekao je Perica Orešković, policijski službenik Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Tijekom provođenja akcije učenici su promatrali ponašanje vozača, ali i reakcije pješaka na postupke vozača.

– Vozim tri godine i taksi sam vozač. Zahvaljujem svima na nagradama. Ugodno sam se iznenadila i drago mi je da se ovakvo nešto provodi u Splitu – rekla je dvadesetdvogodišnja nagrađena vozačica Iva Penić.

– Mislim da bi kultura vozača mogla biti puno bolja, naročito kada cestu prelaze djeca i majke s kolicima – istaknuo je nagrađeni Damjan Lendrić.

Do današnjeg dana u ovoj godini na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježena su tri slučaja smrtno stradalih pješaka, dok je prošle godine u istom razdoblju pet pješaka smrtno stradalo na prometnicama, rekao je Siniša Mihanović, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa.

– Rekao bih da su Splićani ljubazni kao i ostali, nekada manje, nekada više. Ovo je drugačiji oblik akcije kako bismo javnosti ukazali kako nije samo represija u pitanju, već pokušavamo ukazati da tom tolerancijom mogu pomoći, jedni drugima. Moramo znati da je pješak vrlo ranjiv, u ovoj godini do sada, ozlijeđeno ih je više od 140 u Splitsko-dalmatinskoj županiji – rekao je Mihanović i istaknuo kako je cilj kroz toleranciju upoznati javnost o pozitivnoj priči i toleranciji u prometu.

– Policiju se najčešće gleda kroz represiju, a ovo je jedan od načina da pokažemo kako nismo tu samo zbog represije, već pokušavamo senzibilizirati javnost na drugačije probleme i reagiranje. Naravno da ne možemo nagraditi svakoga tko se propisno ponaša u prometu, to nije realno, ali niti normalno na kraju krajeva. Jedna priča, jedan je oblik i da mijenjamo percepciju kod građana. A vjeruju li nam ljudi ili ne vjeruju, činjenica je da se nama uvijek obrate na kraju priče – zaključio je Mihanović.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)