Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
1:41 pm

POS U SOLINU Za malo više od godinu dana 17 mladih obitelji trebalo bi useliti u stanove u Svetom Kaju

Sedamnaest mladih solinskih obitelji bi kroz nešto više od godinu dana trebalo useliti u vlastite stanove na području Svetog Kaja. Tamo su, naime, svečanim polaganjem kamena temeljca, u utorak i službeno započeli radovi na izgradnji POS zgrade koja će uz 17 stanova, imati pripadajuća parkirališna mjesta, skladišne i jedan poslovni prostor, a protezat će se na 1500 metara kvadratnih. Rok izgradnje je 400 dana, a ukupna vrijednost projekta oko 14.850.000 kuna s PDV-om.

Kamen temeljac položio je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević u pratnji direktora APN-a Dragana Hristova, splitsko-dalmatinskog dožupana Ante Šošića i Ivana Andabaka, predsjednika Gradskog vijeća Solina.

– Iako smo se u ovaj projekt uključili još 2016. godine, trebalo je proći poprilično muke i vremena da bi došao ovaj trenutak. Osim što je Grad Solin osigurao ovo atraktivno zemljište u centru Svetog Kaja, izradio dokumentaciju, dobio dozvole i na sebe preuzeo potpuno komunalno opremiti ovu lokaciju, da bi se mogao potpisati ugovor s izabranim izvođačem, Grad je morao dodatno intervenirati, odnosno osigurati milijun i 600 tisuća kuna u svom proračunu kako bi projekt mogao ići dalje – kazao je Ninčević. 

Ta cijena jest velika, ali je neznatna kada se uzme u obzir što će se dobiti, dodao je. 

– Dobit ćemo mogućnost da se 17 obitelji s područja Solina stambeno zbrine i to je najveće zadovoljstvo. Grad Solin je grad mladih i sve ove mjere, na lokalnoj i državnoj razini, nisu dovoljne. Najvažnije je da svaki čovjek i svaka mlada obitelj ima riješeno stambeno pitanje, ali i siguran posao. Upravo je to intencija nama u Gradu Solinu, kroz druge mjere što više pomoći mladim obiteljima – kazao je Ninčević.

Kvadrat stana u novoj zgradi prodavat će se po cijeni od 1350 eura, a prijave za listu prvenstva će početi uskoro, najavio je solinski gradonačelnik. 

– Već smo 2017. formirali listu prvenstva koja je vrijedila četiri godine. Produžili smo je dodatno za godinu dana, ali je po zakonu više nije bilo moguće produživati. Za te obitelji je na neki način otegotna okolnost, ali s obzirom na protek vremena, pitanje je bi li oni zadovoljili uvjete kakvi su danas – kazao je Ninčević dodavši da će upravo zbog toga Grad pristupiti izmjeni pravilnika koji će dati prioritet mladim obiteljima.

– Razrađujemo novi pravilnik i na vrijeme ćemo o svemu izvijestiti zainteresirane. Proces iskaza javnog interesa i formiranje liste prvenstva temeljem bodovanja će, naravno, biti završen ranije nego zgrada bude gotova – kazao je Ninčević. 

Na pitanje novinara hoće li skok u cijeni kvadrata utjecati na interes obitelji koje se žele skrasiti u Solinu, kazao je da ne vjeruje.

– Iznenađujuće je da interes ne posustaje, a to je pokazatelj da, osim cijene kvadrata koji je bio primaran unazad dvadesetak godina, mlade obitelji prepoznaju Solin kao mjesto u kojem je ugodno živjeti. Stambeni kvadrat je skočio, ali interes, prvenstveno za stanogradnju, je sve veći i veći. Po službenim statistikama skočio nam je broj stanovnika za oko tisuću, ali reći ću otvoreno, to nisu relevantni podaci, moja pretpostavka da je broj stanovnika puno veći od 25 tisuća koliko pokazuje popis. Važno je da imamo jedan pozitivan trend prirodnog prirasta što nas sve zajedno obvezuje da ulažemo u ovaj i druge projekte – rekao je Ninčević.

Ivan Andabak, čelnik Gradskog vijeća Grada Solina, naglasio je važnost suradnje između političkih opcija na realizaciji ovog projekta. 

– Najbitnije je da će 17 obitelji dobiti jedan adekvatan smještaj, a na nama je odgovornost da osim stambenih ispunimo i infrastrukturne potrebe. Koliko god ovo super zvučalo, sa sobom nosi odgovornost i zbog toga je bitna komplementarnost politike, odnosno bez obzira na političke opcije kod ovakvih stvari moramo misliti i djelovati na isti način kako bi zadovoljili sve potrebe mladih obitelji – kazao je Andabak.

Direktor APN-a Dragan Hristov je istaknuo da je ova agencija u suradnji s ostale četiri koje rade po sistemu poticane izgradnje, do sada izgradila više od osam i pol tisuća stanova. Njihova ukupna vrijednost je četiri milijarde i 300 milijuna kuna, od čega preko milijardu državnih poticaja. 

– U Splitsko-dalmatinskoj županiji smo izgradili do sada 1188 stanova u sedam jedinica lokalne samouprave, od čega će Solin s ovih 17 stanova, biti treći po redu. Ispred APN-a mogu samo iskazati zadovoljstvo time, jer to je jedna konkretna demografska mjera – kazao je.

Komentirao je i poskupljenja u građevinskom sektoru.

– Nadamo se da će naše Ministarstvo graditeljstva pripremiti neke norme, tako da ćemo u budućnosti lakše doći do dobavljača, jer ne možemo utjecati na sve resurse, što se tiče građevinskih materijala i situacije u građevinskom sektoru. Ali, uz velik napor APN-a i lokalnih zajednica, ipak se radi dosta – zaključio je Hristov.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)