Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
6:18 pm

U hotelima diljem obale sezona ne jenjava

Piše N.M.

Poznati su podaci od početka godine do 30. kolovoza, dokad je Hrvatska imala više od 16 milijuna turista koji su ostvarili gotovo 88 milijuna noćenja, što je u odnosu na lani 7% više dolazaka i 2% više noćenja, dok su potpuno izjednačeni rezultati s rekordnom, 2019., javlja HRT.

Iako je prvi rujna, Hrvatska turistička zajednica podatke o broju dolazaka i noćenja gostiju objavit će tek idući tjedan jer, kažu, u sustavu još nisu svi gosti koji su jučer, posljednjeg dana kolovoza, stigli u našu zemlju. 

Noćenja u apartmanima u blagom su padu, što ne iznenađuje s obzirom na golem porast broja kreveta u toj vrsti smještaja.

Kampovi stoje malo bolje nego lani, a najveći porast broja noćenja ostvarili su hoteli, u kojima imamo najmanje smještajnih jedinica nužnih za razvoj cjelogodišnjeg turizma kojemu težimo.

U hotelima diljem obale sezona ne jenjava

Za razliku od privatnog smještaja i kampova, u hotelima diljem obale sezona ne jenjava. U ovom pulskom hotelu s mnogobrojnim sadržajima – slobodnih kreveta nema.

Da cjelogodišnji rad hotela uvelike pridonosi produljenju sezone, dobro znaju u Rovinju.

– Većina naših hotela u destinaciji Rovinj ostaje otvorena preko zime, to je minimum 4-5 hotela koji rade. Imamo jako dobre najave za rujan tako da očekujemo dobru posezonu – kazao je David Flam, direktor marketinga Maistre.

– Možemo slobodno reći da se restorani prilagođavaju gostima hotela, odnosno rade preko zime jer vide da ima upita, ima i potrebe da budu otvoreni – kazala je Iva Damuggia, TZ Rovinj.

U Opatiji tako posluju odavno. Nekoliko desetaka tamošnjih hotela ostvarilo je ove godine iznadprosječan porast broja noćenja – od čak 10-ak %. Ni jesen neće biti ništa slabija.

– Već su počela neka prva kongresna događanja. Velik broj njih najavljen je za cijeli rujan. I ne samo to, traži se soba više već tjednima – istaknuo je Ivan Sarajlić, glasnogovornik Liburnia Riviera Hotela.

No udio hotela u ukupnom turističkom smještaju nikada nije bio manji. S nekadašnjih 18 posto, pao je na 9 i pol jer je privatni smještaj u samo godinu dana porastao za gotovo 60 tisuća kreveta, što je, kaže struka, kao 120 hotela. Najvećim dijelom riječ je o apartmanskim zgradama.

– Pokušajmo zamisliti kakav bi hrvatski turizam bio da smo zaista u godinu dana na tržište stavili 120 novih hotela, svaki s 250 soba, odnosno 500 kreveta. Efekti takve aktivnosti bi bili neusporedivo veći u odnosu na ovo što nam se dogodilo – rekao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

A dogodio se velik pritisak na infrastrukturu ljeti u mnogim mjestima koja već početkom rujna počinju sličiti naseljima duhova. Jer, većina je apartmana, poput ovih u Premanturi na jugu Istre, namijenjena kratkoročnom iznajmljivanju ili prodaji. Sadržaja nema pa nema ni gostiju nakon vrhunca sezone, pa tako ni potrebe za ikakvim uslužnim djelatnostima.

Glavina: Ove godine 10 posto Nijemaca nego rekordne 2019.

Cijela sezona prošla je u nagađanjima hoće li biti podbačaja zbog visokih cijena, prema zadnjim podacima 2 posto više noćenja u dosadašnjem dijelu godine.

– Vrlo smo zadovoljni turističkom godinom. Ako gledate podatke iz rekordne 2019., sjetit ćete se da smo na cijelom nizu destinacija u glavnom dijelu sezone imali problema s prekomjernim turizmom i opterećenjem na koje nismo mogli odgovoriti.  Upravo je naš plan i ono što provodimo da napravimo disperziju turizma iz srca sezone na predsezonu i posezonu, odnosno da razvijamo cjelogodišnji turizam – naglasio je za HTV Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Glavina je rekao kako je predsezona bila rekordna u povijesti hrvatskog turizma. 

– Ona je bila malo manje ispod 15 posto. Rezultati u srpnju i kolovozu bili  su na razini prošlogodišnjih, otprilike blizu rezultata koje smo imali 2019. – rekao je Glavina i dodao da se očekuje i jako dobra posezona.

Činjenica je da su Nijemci ove godine manje putovali, ne samo u Hrvatsku, nego i u druge zemlje.

– U odnosu na rekordnu 2019., ove godine imamo 10 posto više Nijemaca. Prošle godine je bio iznimno uvećan broj njemačkih turista dijelom zato što se avioindustrija nije bila kompletno oporavila – rekao je Glavina.

Prijedlog novog Zakona o turizmu tijekom rujna ide na Vladu, među ostalim dat će mogućnost jedinicama lokalne samouprave da ograniče broj smještaja koji je samo ove godine u kućnoj radinosti narastao za gotovo 60.000 kreveta. 

– Vjerujemo da će se adekvatne, stručne studije donijeti kako bi se mogle donijeti eventualne odluke i vidjeti postoji li negdje problem. Ako postoji problem, te odluke prepuštamo jedinicama lokalne samouprave. Logično je stvoriti alate i dati našim destinacijama da odlučuju. Vjerujem da će one jedinice, koje žele aktivno upravljati turizom, iskoristiti te alate i da ćemo imati turističke politike koje će omogućiti svakoj destinaciji da se isprofilira u ono što želi biti jer ne treba svaka destinacija izgledati isto – poručio je Glavina.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)