Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
6:27 pm

VRATIO SE ŽIVOT PLAŽI NA ISTOKU SPLITA Udruga Eko Duilovo organizirala vaterpolski turnir

Plaža na krajnjem istoku Splita, u sklopu hotela ‘Zagreb’ na Duilovu, osamdesetih je bila jedna od najuređenijih plaža na Jadranu. Godinama je bila zapuštena, ali nešto se ipak pokrenulo i to zahvaljujući udruzi Eko Duiolovo. Plato su raznim akcijama doveli u red, a danas su otišli korak dalje. Naime, organizirali su prvi memorijalni vaterpolo turnir ‘Ante Svarčić’. Pet ekipa iz Splita, Šibenika, Vardara, kao i mnoštvo zainteresiranih gledatelja okupilo se na plaži, a na teren je stigla i naša ekipa koja je proćakulala s akterima ove hvalevrijedne priče.

– S obzirom na to da je prva godina održavanja turnira zadovoljni smo odazivom, turnir igra pet ekipa, a posebno nas veseli što imamo ekipu iz Šibensko-kninske županije i ekipu iz Makedonije. Tako da smo međunarodni turnir već od samog starta i nadamo se da će turnir samo rasti svake naredne godine. Natječu se amateri, među njima i brojni vaterpolo veterani  – kazao nam je predsjednik udruge Zoran Jurica Aničić.

Kazao je kako je sama ideja za turnir nastala u želji da se oda počast priznatom arhitektu Anti Svarčiću, koji je upravo najvažnije projekte realizirao u rodnome Splitu i njima dao snažan estetski i kvalitativni doprinos izgledu grada. Među najznačajnijim ostvarenjima upravo je i Plažni objekt Duilovo.

– U čast pokojnom gospodinu Svarčiću ovdje smo se okupili i turnir nosi njegovo ime, a gosti iznenađenja bit će upravo njegova obitelj. Oduševila ih je naša inicijativa, tako da će uručiti pehare nagrađenima – navodi Aničić. 

Unuk Andrija Selestrin, unuka Ita Vukičević i kćerka Tajana Svarčić te praunuci Ivan i Vanja Jurić, stigli su uručiti pehare za prva tri mjesta.

Pobjednik će osvojiti večeru u restoranu Chevap by chef Duje Pisac, a nagradu će odnijeti i najbolji strijelac turnira. Osim sportskog nadmudrivanja, okupljeni timovi uživali su u druženju te u roštiljskim specijalitetima. Sve se ovo događa zahvaljujući Eko Duilovo koja već dvije godine intenzivno brine o plaži na istoku grada.

– S obzirom na to da je naša plaža oko 30 godina zaboravljena od strane nadležnih institucija, ovo što smo do sada napravili je tek početka. Djelujemo već dvije godine, imali smo nekoliko eko akcija, a s obzirom na to da smo ekološko-sportska udruga odlučili smo se organizirati turnir u vaterpolu – priča nam domaćin.

Međusobni susreti vaterpolskih družina s kupališta počeli su daleke 1922. godine u Dubrovniku, povremeno se prekidali i nastavljali. Međutim, tradicija se očuvala, a danas je Divlja liga najveće amatersko vaterpolsko natjecanje na svijetu. Četrdesetak sastava svake godine početkom srpnja, uskače u more, te počinje utrku za naslovom prvaka. Teško je ovaj turnir usporediti s nečim stoljeće starim, ali Zoran vjeruje kako će ova manifestacija postati tradicija i da će moći parirati spomenutoj ligi.

– Oni koji se tu kupaju i okupljaju, stanovnici okolnih kvartova Duilova, Mertojaka, Pazdigrada, Žnjana, Mejaša i Dragovoda, oduševljeni su što je ovaj plato ponovno oživio. Sada konačno imamo koševe za smeće, Splitska obala se pobrinula i za sanaciju rupe na platou, stavili su i ‘očenaše’, odnosno brane za brodove, tako da se neki pomak vidi. Nadamo se da ćemo jednoga dana dobiti i struju pa ćemo ovaj turnir igrati pod reflektorima – nada se naš sugovornik, ističući da će do idućeg ljeta, kada se planira zatvoriti Žnjan zbog radova, ova plaža zasigurno postati posjećenija. 

– Vjerujem da će iduće ljeto na Duilovu biti navala ljudi, a vjerujem da će nadležni za plažu pronaći vremena i sredstava kako bi ovaj plato podigli na još veću razinu. Udruga im je uvijek na raspolaganju, pomoći ćemo na bilo koji način, a sve za bolje Duilovo – zaključuje Aničić koji se posebno zahvalio udruzi Most iz koje se uvijek rado odazovu beskućnici o bilo kojoj akciji da je riječ.

Vratimo se sportu, pravo nastupa imali su svi igrači stariji od dvadeset godina, a utakmice se igraju dva puta po osam minuta bez zaustavljanja, dok se u polufinalu i finalu štopa zadnja minuta. Program je vodio svestrani dobri duh Splita Željko Marić.

– Bilo nogomet, košarka, odbojka, rukomet ili vaterpolo, uvijek sam sretan kada sam za mikrofonom. Zadovoljni smo što postoje udruge poput ove koje žele oplemeniti zapuštene dijelove grada, kao i poslati jasnu poruku da ovu plažu žele pretvoriti u mjesto ugodnog boravka. Žao mi je što je pokojni Ante Svarčić bio tužan kada je umirao jer je objekt koji je projektirao zapušten. Smatram da su na dobrom putu i zato podržavam ovakvu manifestaciju – poručio je Marić kojeg veseli što je turnir od prve godine međužupanijski, ali i međunarodni. 

Naime, uz ekipu Makedonaca stigao je i međunarodni vaterpolo sudac Andrej Gjorgjievski.

– Lijepo je biti dijelom ove prekrasne priče, zahvaljujemo se organizatorima što su nas pozvali i nadamo se da se vidimo opet iduće godine. Tko bi odbio doći u prekrasan Split – pita se sudac i igrač ekipe Vardara.

Za kraj smo ostavili sud publike, ali ne onih derbi-navijača. Naime, Ivica Radić je ‘starosjedioc’ na plaži Duilovo.

– Lijepa gesta i inicijativa svih koji su pomogli organizirati ovakvo događanje i sve što rade kako bi ova plaža ponovno bila na ponos svim građanima Splita. Moram se zahvaliti Zoranu koji ima iznimnu volju i energiju okupiti građane za dobrobit Duilova. Meni je sve ovo još i emotivnije, tu sam naučio plivati, tu sam proveo cijelo djetinjstvo, tu sam i dalje. Kakva bila, meni je najdraža plaža – iskreno će 35-godišnji Splićanin koji se nada da će njegovo omiljeno kupalište uskoro zasjati u izdanju kakvo zaslužuje.

Turnir se uskoro završava, a mi ćemo uskoro opet izvještavati o prvacima. Prvi trofej memorijalnog vaterpolo turnira ‘Ante Svarčić’ pripast će nekoj od ovih ekipa Obojena, Šibenik, Kitovi, Stari as ili Vardar. Sretno!

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)