Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
4:41 pm

JEZIVO: U Britaniji dobermanu podrezao uši, doživotno mu zabranjeno imati pse

Piše N.M.

Zlom vlasniku psa koji je podrezao oba uha svom dobermanu doživotno je zabranjeno posjedovanje pasa. Ali Raza Nazam (27) osuđen je na 12 tjedana zatvora i uvjetno na godinu dana nakon što su istražitelji Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) otkrili njegovo nedjelo, piše Daily Mail, prenosi Index.

Veterinari u Birminghamu upozorili su RSPCA na potencijalni problem nakon što je Nazam doveo svog dobermana Georgiju u ordinaciju 17. siječnja 2022. godine. Zaprepašteni veterinari otkrili su da su uši jadne Georgije drastično podrezane i da se odvajaju od glave.

Pas imao teške rane

Pas je imao otvorene rane oko ušiju, uz smrad infekcije i trulog mesa. Nazam je posjedovao Georgiju samo pet tjedana prije nego što ju je odlučio odvesti specijalistima jer je primijetio krv.

Georgia, koja je uvezena iz Mađarske, imala je hematom, krvavu oteklinu i razderotinu na dnu ušne školjke i gnojni iscjedak u oba uha. Obje njezine ušne školjke bile su podrezane.

Desno uho je imalo više razderotina, a ušna hrskavica bila je otkrivena na nekoliko mjesta. Rep joj je također bio podrezan i podvrgnuta je uklanjanju zakržljale pandže.

Istražitelji: Laže da je 24 sata ranije zalijepio traku

Nazam tvrdi da je samo 24 sata prije nego što je primijetio krv zalijepio traku kako bi psu uši ostale uspravne, no istražitelji su ustvrdili da je to laž.

Podrezivanje ušiju okrutan je trend u kojem vlasnici svojim psima oblikuju uši tako da izgledaju stalno uspravne kako bi dale iluziju agresije. Samo od početka 2020. RSPCA-u je pristigla 1191 prijava u vezi s rezanjem ušiju. To je traumatičan zahvat koji se na štencima često izvodi bez ikakve veterinarske intervencije ili anestezije i može uzrokovati ogromnu količinu boli i patnje.

Uška se oblikuje ili uklanja, ponekad uz pomoć škara i noževa, u mnogim slučajevima od strane neodgovornih uzgajivača koji žele pse prodati po višoj cijeni. Rezanje ušiju također može naškoditi njihovoj sposobnosti komunikacije, što znači da su njihove društvene vještine doživotno narušene.

Zabrana posjedovanja, 3000 funti i 200 sati neplaćenog rada

Nazam je na Prekršajnom sudu u Birminghamu dobio doživotnu zabranu posjedovanja pasa, a također je morao platiti 3000 funti troškova i obaviti 200 sati neplaćenog rada.

Veterinarski izvještaj predstavljen sudu kaže: ‘Nazam navodi da je samo 24 sata nakon što je zalijepio traku na uši bilo krvi. Ako je to bio slučaj, trake su morale biti nanesene na takav način da su prorezale kožu, što je rezultiralo opsežnim razderotinama na dnu ušne školjke.

Ovo se moglo dogoditi putem dva mehanizma – ili je nanio trake vrlo čvrsto zarezujući izravno u kožu ili su trake bile na mjestu puno dulje uzrokujući postupnu nekrozu pritiskom na ušnu školjku.

Po mom mišljenju, potrebe Georgije nisu bile zadovoljene u mjeri u kojoj to zahtijeva dobra praksa jer je osoba odgovorna za dobrobit ove životinje lijepila traku na ušne školjke, što je rezultiralo razderotinama kože i opsežnom ishemijskom nekrozom ušiju, čime je propustila zaštititi ovu životinju od ozljeda, boli i patnje.

‘To je modni trend koji ugrožava dobrobit pasa’

Njezine potrebe nisu zadovoljene u mjeri u kojoj to zahtijeva dobra praksa jer odgovorna osoba nije odmah zatražila savjet veterinara u vezi s ozljedama uha. Georgia je pretrpjela štetu zbog ovog kašnjenja’.

Inspektor Boris Lasserre, koji je vodio istragu za udrugu za dobrobit životinja, nakon izricanja presude je rekao:

‘Nažalost, vidimo trend podrezivanja ušiju pasa, a zatim lijepljenja trakom ili udlagama kako bi se promicala lažna estetika u kojoj pseće uši izgledaju stalno budne. Nema nikakve dobrobiti za pse, to je jednostavno modni trend koji ugrožava dobrobit pasa. Nema dokaza o bilo kakvoj koristi. Srceparajuće je vidjeti pse kao što je Georgia unakažene i prisiljene patiti samo zato što njihovi vlasnici smatraju da to izgleda privlačnije. Životinje nisu igračke ili pribor, one zaslužuju našu brigu i poštovanje’.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)