Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
9:52 am

Za kraj listopada jazz u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića

Piše P. I.

Nakon cijelog niza koncerata klasične glazbe, u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića započinje ciklus jazz glazbe pod nazivom Chiaroscuro. Ciklus čini ukupno 12 koncerata u sezoni, a otvara ga jedan od najpoznatijih srpskih jazz-glazbenika, Vasil Hadžimanov.

28. 10. Vasil Hadžimanov – prvi koncert ciklusa jazz glazbe Chiaroscuro

Pijanist, skladatelj, aranžer, producent i glazbeni pedagog Vasil Hadžimanov, jedan od najpoznatijih srpskih jazz-glazbenika, predstavit će se publici u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića 28. listopada u 19 i 30 sati. Kao jedna od ključnih osoba u nacionalnoj glazbenoj povijesti, stvorio je autentičan glazbeni izraz.

Kao autor ne opterećuje se formatima i zacrtanim ciljevima. Kreiranjem glazbe na osnovu spajanja raznih stilova, između ostalih jazza i tradicijske glazbe, bavi se od ranih 1990-ih. Njegova zamisao o spajanju folk-ritmova i zapadnih glazbenih stilova kao što su jazz, funk, rock i prog-rock, autentična je i predstavlja jedinstven pristup jazz-glazbi. Posebice ga fascinira tradicija balkanske glazbe. Na svoj način nastavlja ono što je radio njegov djed, cijenjeni izvođač makedonskih narodnih pjesama i jedan od najvažnijih etnomuzikologa bivše države, Zafir Hadžimanov, koji je svoj radni vijek posvetio zapisivanju i snimanju narodnih pjesama. No Hadžimanov taj princip spajanja promišlja autorski, tj. motive narodne glazbe propušta kroz svoj filter i koristi samo kad su u potpunom skladu s njegovom osobnošću. Hadžimanov će u Hrvatskom domu nastupiti solo na klaviru, u kontekstu koji pruža velike mogućnosti za improvizacije.

Za razliku od njegove uobičajene sklonosti fuziji suvremenog elektro-jazza i balkanske tradicije, što je njegov najčešći pristup, u Splitu će se predstaviti u akustičnoj varijanti, tek povremeno se oslanjajući na pomoć računala, predstavljajući se kao cjelovit glazbenik koji duboko poznaje povijest glazbe.

30. 10. Koncert za Dušni dan – Thomaso Cecchini: Psalmi, Missa et Alia Cantica

Musica Adriatica & Sara Dodig Baučić kao dirigentica pripremili su program koncerta za Dušni dan u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića 30. listopada u 19 i 30 pod nazivom Thomaso Cecchini: Psalmi, Missa et Alia Cantica. Djelovanje Tomasa Cecchinija dokaz je o prisutnosti najnovijih glazbenih zbivanja na hrvatskoj strani Jadrana početkom 17. stoljeća. Ovaj talijanski skladatelj, rođen, pretpostavlja se, u gradiću Soaveu pokraj Verone oko 1583. godine, djelovao je kao maestro di cappella u dvjema hrvatskim katedralama, onoj u Splitu i u Hvaru. Njegova opsežna zbirka Psalmi, missa, et alia cantica donosi presjek njegova sakralnog stvaralaštva; objavljena je u Veneciji 1619. godine, a polifoni slog u misi, psalmima i motetima seže od onoga nalik starim majstorima, poput Palestrine, do ulomaka koji pokazuju suvremene trendove vokalne polifonije, karakteristične za Veneciju s kraja 16., odnosno s početka 17. stoljeća.

Musica Adriatica ansambl je koji želi promovirati, izvoditi i revitalizirati glazbu čiji su korijeni na jadranskoj obali. Osnovala ga je 2019. godine dirigentica Sara Dodig Baučić.

Više informacija na https://hdsplit.hr/.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)