Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
9:30 pm

EUROPSKA TURNEJA Splitski gitaristi nastupaju u Belgiji i Nizozemskoj

Piše M.K.

U četvrtak 7.9. Splitski gitaristički kvartet će održati koncert u znamenitoj Velikoj dvorani Kraljevskog konzervatorija u Briselu (La Grande salle du Conservatoire Royal de Bruxelles). Bit će to ujedno prvi koncert nove koncertne sezone u Briselu, kao i prvi nastup splitskog Kvarteta u Belgiji.

Velika dvorana Kraljevskog konzervatorija u Briselu povijesno je mjesto i jedna je od najvažnijih koncertnih dvorana u Europi, sagrađena u 19. stoljeću u stilu Napoleona III.


Svake godine u ovoj dvorani se održavaju koncerti vodećih svjetskih glazbenih umjetnika, kao i poznato glazbeno natjecanje ‘Kraljica Elizabeta’ koje je iznjedrilo neka od najvećih imena klasične glazbe u svijetu.


Na koncertu u četvrtak Splitski gitaristički kvartet će uz djela skladatelja Manuela De FalleClaudea Debussya i Lea Brouwera, izvesti skladbe hrvatskih, preciznije splitskih skladatelja Vlade Sunka, Ivana Božičevića i Gordana Tudora.

Koncert se održava povodom obilježavanja desete godišnjice članstva Republike Hrvatske u EU u organizaciji Veleposlanstva RH u Briselu, Stalnog predstavništva RH pri EU te Kraljevskog konzervatorija u Briselu.

Nakon koncerta u Briselu, Kvartet će sa istim programom nastupiti u subotu 9.9. na festivalu Snaren op Swaluw u Nizozemskoj, što će biti prvi koncert Kvarteta u ovoj zemlji i ujedno prvi koncert nove sezone ovog dugogodišnjeg festivala komorne glazbe.

Splitski gitaristički kvartet čine nagrađivani splitski gitaristi, bivši učenici i studenti splitskih glazbenih škola i Umjetničke akademije: Josip Dragnić, Kajo Milišić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević. Kvartet je osnovan 2010. godine sa težnjom obogaćivanja hrvatske gitarističke scene, ali je za vrijeme kontinuiranog višegodišnjeg djelovanja premašio početnu svrhu djelovanja te je ostvario zapaženu međunarodnu koncertnu aktivnost i profilirao se kao jedan od vodećih promotora hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru u inozemstvu. Kvartet je do sada, osim u Hrvatskoj, nastupao u Njemačkoj, Luksemburgu, Španjolskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Italiji, Poljskoj i Švicarskoj.


Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)