Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
5:58 pm

Prodaje se dvorac Mali Tabor. Pola milijuna eura za povijest!

Piše N.M.

Dvorac Mali Tabor, smješten u blizini hrvatsko-slovenske granice i rijeke Sutle, prodaje agencija Christie’s Remington Realty Hrvatska po cijeni od 570.000 eura. Udaljen je oko sat vremena vožnje od centra Zagreba. Sagrađen je krajem 15. stoljeća kao renesansni kaštel te potom preuređen u barokni dvorac, donosi Jutarnji list.

Od 1490. do 1504. bio je u vlasništvu hrvatsko-ugarskog bana Ivaniša Korvina. Gotovo tri stoljeća njime je upravljala moćna mađarska obitelj Rattkay. Tijekom njihove vladavine, krajem 17. stoljeća, renesansni kaštel je preuređen u dvorac s dva krila s unutarnjim dvorištem i četiri cilindrične kule. Od ovog kaštela sačuvani su zapadni i sjeverni obrambeni zid. U 19. stoljeću nadograđen je u jednokatni barokni dvorac, kada je srušen sjeverni obrambeni zid kaštela, a prostor između gospodarske zgrade i aneksa istočnog krila dvorca dobio je novi ulazni portal koji je sačuvan do danas, stoji u tekstu u kojem agencija opisuje dvorac.

Godine 1793. godine umire posljednji grof Rattkay bez muškog potomka i tada dvorac Mali Tabor nasljeđuju djeca Ane Rattkay, Leopoldina i Josip Wintershofen.

Krajem 18. stoljeća u vlasništvo dvorca dolazi irska plemićka obitelj obitelj baruna Kavanagh-Ballyane kada se Simon Henry Kavanagh oženio Leopoldinom Moscon, unukom Ane Rattkay. Tako je polovina ovog posjeda bila vlasništvo obitelji Kavanagh koja u svojem rodoslovlju ima rodbinsku povezanost s engleskom kraljicom Marijom Stuart.

Jedinstveni značaj kaštela i dvorca kao spomenika leži u obilježjima i renesansnog i ranobaroknog dvorca te pripada rijetkim primjerima srednjovjekovne svjetovne arhitekture na području kontinentalne Hrvatske.

Dvorac se nalazi na fantastičnoj lokaciji s vizurama bregova Hrvatskog zagorja s jedne strane te pogledom na snijegom pokrivene vrhove Kamniških Alpa s druge strane. Ima površinu od oko 1250 kvadrata na parceli od 50.570 kvadrata. Nužna je obnova, piše Jutarnji list.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)