Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Hrvatska
1:30 pm

U Zagrebu i Banjoj Luci Paneuropska konferencija ‘Mir u Europi i svijetu’

Piše N.M.

Više od 70 sudionika iz 16 europskih zemalja okupit će se u Zagrebu i Banjoj Luci od 27. do 29. 10. 2023. na međunarodnoj paneuropskoj konferenciji ‘Mir u Europi i svijetu’, koju organizira Hrvatska paneuropska unija u suradnji s Paneuropskom unijom Bosne i Hercegovine i Međunarodnom paneuropskom unijom. Sutra će se u Zagrebu održati prvi dio konferencije u Hrvatskoj paneuropskoj uniji s početkom u 17 sati, a drugi u subotu u Banjoj Luci u Europskom centru za mir i suradnju ‘Marija Zvijezda’ u 14 sati. 

Na konferenciji će između ostalih govoriti: Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije; Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske; Franjo Komarica, biskup banjolučki; Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu; Davor Pranjić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska; Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru; Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne paneuropske unije; Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije; Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije; Franjo Topić, predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici paneuropskih organizacija iz Austrije, Crne Gore, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Srbije, Španjolske, Švedske i Ukrajine.

U Zagrebu će se u nedjelju održati i sjednica Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije.

Predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić u najavi konferencije kazao je kako ‘konferencija ima zadaću osvijetliti sadašnje stanje i perspektive te dati paneuropski odgovor na dva ključna pitanja. Prvo je kako zaustaviti rat i imperijalne pretenzije u Europi i svijetu. Drugo je kako učvrstiti svjetski poredak na mirotvornim načelima i pomoći da se prijepori rješavaju mirnim putem bez prolijevanja krvi i uništavanja dobara’.

Sudionici konferencije usvojit će i deklaraciju o miru koja će biti poslana na adrese svih važnih međunarodnih i europskih institucija. 

Organizaciju konferencije podržali su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Zaklada Hanns Seidel – Ured u Zagrebu, Zaklada Konrad Adenauer – Predstavništva u Zagrebu i Sarajevu te Hrvatsko kulturno društvo ‘Napredak’ – Podružnica Banja Luka.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)