Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
8:45 pm

VeDRA o Bliskoistočnom sukobu: ‘Zamjeramo svakome tko podržava način kako je glasala Hrvatska’

Piše M.K.

Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) objavila je svoje stajalište o recentnom Bliskoistočnom sukobu. Prenosimo ga u cijelosti.

‘Svakoga tko se javno zalaže za humanizam, ljudska prava, antifašizam, mir i toleranciju događaji na Bliskom istoku ne mogu ostaviti ravnodušnim. Tako i mi iz udruge VeDRA želimo iznijeti naš pogled, kada je riječ o onome što smatramo bitnim. Sukob na Bliskom istoku traje desetljećima, veoma je kompleksan, a sadašnja je eskalacija opasna po mir u svijetu. Pored svega ipak se moguće svrstati. Ali gdje? Na koju stranu?

Po nama imamo dvije strane. Na jednoj su Hamas i njegov teroristički dio zajedno s desnom radikalnom izraelskom vladom Benjamina Netanjahua s jedne strane, a na drugoj civilno stanovništvo židovsko i palestinsko. Kao humanisti uvijek trebamo stati u zaštitu ove druge strane, nedužnog civilnog stanovništva židovskog i palestinskog. Zadnje ratne događaje pokrenuo je teroristički Hamasa 7. listopada kada je oko 2500 terorista upalo u Izrael kopnom, morem i zrakom, ubivši pritom više od 1400 ljudi, većinom civila u njihovim domovima i na glazbenom festivalu na otvorenom u pograničnim zajednicama diljem juga zemlje. Sve progresivne, civilizacijske, humanističke snage modernog svijeta, bez obzira na vjeroispovijest, rasu, nacionalnost, s punim pravom osudile su teroristički napad Hamasa na civilno stanovništvo Izraela. Na taj zločinački akt Hamasa Izrael je reagirao onako kako bi reagirala svaka napadnuta država čija je obaveza obraniti svoj narod. To se od svake vlade očekuje.

Je li Hamasov teroristički napad 7. listopada za Izrael postao casus belli ostaje da se vidi. Već danas, tri tjedna od Hamasovog terorističkog napada sukob je eskalirao snažnim vojnim djelovanjem izraelske vojske na područje Gaze gdje je, prema procjenama, do sada poginulo više od 7000 ljudi, od čega preko 3000 djece. To su strašne brojke. Ta prekomjerna upotreba vojne sile naspram civilnog stanovništva u Gazi teško se može opravdati vojnim razlozima. Ona zaslužuje osudu javnosti što se, kako vidimo, i događa u svijetu, pa i od strane Židova. Mišljenja smo da su reakcije na sadašnje djelovanje države Izrael očekivane i od strane Židova, koji smatraju da će ovakva politika radikalne izraelske vlade sigurno štetiti židovskoj populaciji u svijetu i izazvati daljnje jačanje muslimanskog fundamentalizama i antisemitizma, čemu se treba suprotstaviti.

Želimo ukazati na stav Yuvala Noaha Hararija (uvaženi izraelski pisac, javni intelektualac, povjesničar i profesor na Odsjeku za povijest na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu) koji smatra da ako izraelska vlada misli iskoristiti pobjedu kako bi pripojila teritorije, nasilno promijenila granice, protjerala stanovništvo, ukinula prava, ušutkala, ispunila mesijanske fantazije ili uspostavila državu prema židovskim vjerskim pravilima (Halaha), izraelski građani to moraju odmah znati. Ne može pravo na obranu bi iskorišteno za tako drastičnu osvetu (u koji su najveće žrtve civili) i konačno rješenje palestinskog pitanja na izraelski način. Potrebno je naglasiti da izraelska desna vlada nije isto što i Židovi u Izraelu i svuda po svijetu, to treba jasno razlučiti. Isto kao što ni Palestinci nisu isto što je teroristička organizacija Hamas.

Kako kaže Gideon Levy (izraelski novinar i pisac): ‘Oni koji pozivaju da se pojas Gaze sravni sa zemljom, da se uništi, oni koji traže da se to zgnječi, razbije, smrska, uguši, da se problem jednom i zauvijek riješi, da se zaustavi humanitarna pomoć, a ima ih i koji kažu da je čitava Gaza Hamas – zapravo traže da se ubijaju nevini civili’.

Na kraju, kao humanisti i antifašisti pozdravljamo rezoluciju Opće skupštine UN-a koja je usvojena prošlog petka, kojom se traži ‘trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje’ u Gazi. Tu rezoluciju podržalo je 62% članica, među kojima i članice EU-a Francuska, Španjolska, Slovenija, Portugal, Irska i Belgija. Razočarani smo i ne podržavamo hrvatsko ‘ne’ prilikom glasanja u UN-u o toj rezoluciji, jer smo mi kao zemlja koja je u teškim trenucima vapila za mirom i pomoći trebali biti ‘za’, i time na strani mira, interesa civilnog stanovništava i humanitarnog primirja. Naša vlada je pritom prekršila i članak 99. Ustava, ne konzultirajući sukreatora vanjske politike, Predsjednika Republike. Zamjeramo svakome tko podržava način kako je glasala Hrvatska.’

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)