Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
5:20 pm

Plenkoviću upućeno otvoreno pismo vezano za osiguranje provedbe javnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja

Piše M.K.

U petak, 27. listopada 2023. godine upućeno je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, mr.sc. Andreju Plenkoviću od strane strukovnih i znanstvenih organizacija iz područja arhitekture u Republici Hrvatskoj, Hrvatske komore arhitekata, Udruge hrvatskih urbanista, Instituta za povijest umjetnosti, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruženja hrvatskih arhitekata, a kako bi upozorile na nesagledive posljedice provedbe nedovoljno kvalitetnog Zakona o prostornom uređenju, a kojim se ugrožava očuvanje prirodnih vrijednosti, kulturnog krajolika i kvaliteta izgrađenog okoliša u Republici Hrvatskoj.

‘Odredbama Zakona o prostornom uređenju u bitnome se ograničava implementacija arhitektonsko-urbanističkih natječaja, čime je Republika Hrvatska uskratila temeljne strukovne alate i ustavom priznata prava jedinica lokalne samouprave na osiguranje kvalitete izgrađenog okoliša, a samim time i kvalitete života svih građana. Nedavnom Uputom koju je izdalo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, dodatno je sužen opseg primjene arhitektonsko-urbanističkih natječaja u Republici Hrvatskoj. Ovime se izravno utječe na kvalitetu budućih investicija, a samim time i na kvalitetu izgrađenog prostora i vrsnoću arhitekture.

Uz pismo hrvatskih strukovnih organizacija, predsjedniku Vlade RH poslana su i pisma podrške europskih arhitektonskih i strukovnih organizacija koja naglašavaju ulogu i značaj arhitektonsko- urbanističkih natječaja za prostor države: Vijeće arhitekata Europe / Architects’ Council of Europe, European Association for Architectural Education, New European Bauhaus High-level Round Table i Bundeskammer der Ziviltechniker.

U pismu se ističe kako odgovornost svih nas leži u kreiranju kvalitetnih suvremenih okvira za sljedeće generacije, te je osiguranje provedbe javnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja nužan je preduvjet održive budućnosti RH oslonjene na zajedničke europske vrijednosti. Arhitektonska strukovna i znanstvena zajednica RH, čija nastojanja podupiru i međunarodne organizacije, ovime još jednom ukazuje na nužnu i hitno potrebnu izmjenu zakonodavnog okvira kojim će se Republika Hrvatska približiti standardima suvremenog demokratskog okruženja’, stoji u pismu.

Otvoreno pismo Predsjedniku Vlade RH te ostala pisma potpore možete pročitati na poveznici.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)