Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
10:27 am

Čak 19 prometnih nesreća u Šibensko-kninskoj županiji, sankcionirano 205 prekršaja

Piše A. A.

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno od 23. do 29. listopada 2023., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 19 prometnih nesreća, od kojih 4 s 2 teže i 3 lakše ozlijeđene osobe i 15 s materijalnom štetom

Od ukupnog broja prometnih nesreća 13 se dogodilo na području Šibenika i Vodica, od kojih 3 s 3 lakše ozlijeđene osobe i 10 s materijalnom štetom. Na području Drniša dogodile su se 3 prometne nesreće od kojih 1 s 2 teže ozlijeđene osobe i 2 prometne nesreće s materijalnom štetom te na području Knina 3 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća policija je utvrdila da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 13, nepoštivanje prednosti prolaska – 3 i dr.

U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 205 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (88), nekorištenje sigurnosnog pojasa (42), nepropisno uključivanje/isključivanje iz prometa (30), upravljanje pod utjecajem alkohola (10), tehnička neispravnost vozila (5) i dr. Ujedno je iz prometa isključeno 10 vozača i 5 vozila.

U proteklom vikendu iz Policijske uprave šibensko-kninske izdvajaju dva događaja gdje su vozači zbog počinjenih prekršaja u prometu privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku. 

Naime, 27. kolovoza oko 12.45 sati u Radučiću policijski službenici pokušali su zaustaviti automobil šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao od ranije im poznat 21-godišnak. Ubrzo je vozač pronađen, vozio je prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima dok automobilu nije produžena valjanost tehničkog pregleda. Rješenjem suda određena mu je novčana kazna od 3000 eura i dvanaest mjeseci zabrane upravljanja vozilima nakon položenog vozačkog ispita.

Nadalje, 29. listopada oko 2.10 u Šibeniku policijski službenici zaustavili su automobil gospićkih registarskih oznaka kojim je upravljala 31-godišnjakinja kojoj je izmjerena koncentracija od 1,56 g/kg alkohola u organizmu.

Iz policije napominju da je u prvih devet mjeseci 2023. povećan broj kako prometnih nesreća s nastradalim osobama za 23,2% tako i broj prekršaja u prometu za 41,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to povećanje prekršaja brze vožnje za 110% (8863 u odnosu na 4220) kao i nekorištenje sigurnosnog pojasa za 29,3% (2495 u odnosu na 1929).

Policija kontinuirano provodi pojačano postupanje po prometnoj problematici te će, stoji u priopćenju, kako najavljenim tako i izvanrednim akcijama u prometu djelovati preventivno i represivno budući da velik broj recidivista, bez obzira na prethodna zaustavljanja, privođenja i kazne, nastavlja upravljati vozilima svih vrsta i svjesno krše propise te su opasnost na cestama.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)