Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
1:03 am

ROĐENDAN TORCIDE: Tako se pisalo 1950. godine

Povodom 73. rođendana Torcide, donosimo mali isječak iz knjige ‘1950. – godina Hajduka i Torcide’ koji se odnosi na pisanje tadašnjih medija uoči legendarne utakmice Hajduk – Crvena zvezda 2:1, kojom su ‘bijeli’ osvojili naslov prvaka države bez poraza.

‘Povijesna utakmica Hajduka i Crvene zvezde bila je za 1950. godinu praćena iznimnom pozornošću. Dalmatinski dnevnik Slobodna Dalmacija izlazio je na osam stranica, pri čemu je sport uglavnom zauzimao najviše četvrtinu jedne stranice, dok je ostatak najčešće bio posvećen političkim porukama vladajuće garniture toga vremena.

U kontekstu ove priče zapravo nevjerojatno izgleda priopćenje uprave Hajduka u kojemu se preko cijele stranice odgovara na prozivanje beogradskog tiska. Ni jedan sportski događaj ni blizu nije mogao dobiti toliki prostor, pa tako ni Svjetsko prvenstvo u Brazilu nije popraćeno s toliko pompe kao derbi u kojemu je odlučen prvak Jugoslavije.

A taj derbi u tadašnjem se tisku pisao ‘derby’ s ipsilonom, a engleski nazivi su dominirali u hrvatskim tiskovinama, tako da smo prelistavajući novine redovito nailazili na izvješća u kojima igrač postiže ‘goal’, a ne gol. 

S obzirom na to da je utakmica Hajduka i Zvezde možda i najvažnija u bogatoj Hajdukovoj povijesti, zasigurno je važno spomenuti i naglaske u najavi utakmice. Primjerice, Torcidu prvi put spominje zagrebački Vjesnik i to u broju od 29. listopada 1950.

Citiramo:

‘U Splitu je veoma živo. Ovih dana doputovalo je mnogo navijača da na vrijeme osiguraju ulaznice. Jutros (subota op.a.) je vlakom doputovala iz Zagreba grupa od 130 ljudi. Donijeli su čegrtaljke, pištaljke, zvona, pa čak i jednu ručnu sirenu. To je tek prva, manja grupa navijača Hajduka iz Zagreba. Sutra će ih doći još oko 300. Nazivaju se Torcidom, imenom najbučnijih i najtemperamentnijih navijača na svijetu – Brazilijanaca. Zagrebačka nogometna publika poznaje ih s utakmica Hajduka u Zagrebu. To je onaj dio gledalaca na istočnom stajanju, bučniji i grlatiji od daleko većeg broja ostalih gledalaca. Temperamentni južnjaci!’

U ovom dijelu Vjesnik spominje ono o čemu nam je pričao zagrebački novinar Zvonimir Magdić. Dakle, splitski studenti su u Maksimiru radili pritisak na Zvezdu kako bi Hajduk smanjio bodovni zaostatak na drugom mjestu. To 14. kolo jedno je od ključnih jer je Dinamo pobijedio momčad iz Beograda s 1:0, dok je Hajduk na Starom placu svladao BSK s 5:2. Tako su splitski ‘bijeli’ s nedostižna tri boda zaostatka stigli na samo bod iza Zvezde.

Nastavak priče o Torcidi nije ništa manje zanimljiv. Naime, igrač o kojemu se u vrijeme Jugoslavije najmanje znalo i pisalo, Branko Vidjak, vraćen je za utakmicu sa Zvezdom u Hajduk. On je onako robustan i snažan bio jedan od ključnih igrača ‘bijelih’ u prvom dijelu prvenstva, kad su se sve utakmice igrale u gostima, ali je nakon remija sa Sarajevom na Starom placu, nakon nesuglasica u klubu, iznenada potpisao pristupnicu Borcu iz Zagreba, pri čemu treba naglasiti da je Vidjak stalno osjećao nelagodu i živio u strahu za vlastitu budućnost  jer su mu partizani u vrijeme Drugog svjetskog rata ubili oca. I baš uoči ključne utakmice sa Zvezdom stariji igrači Hajduka i vodstvo kluba odlučili su vratiti Vidjaka. Nakon mršavih 0:0 protiv Naših krila bilo je jasno da se u momčadi nešto mora promijeniti za derbi prvenstva i najednom su se svi suglasili kako im za pobjedu treba – povratak Vidjaka.

Ono što je posebno zanimljivo u Vjesniku  od 29. listopada jest  tvrdnja da je Torcida pritiskala da se tog robusnog centarfora vrati u momčad. Evo citata:

‘Nisu nigdje registrirani, ali je njihova moć prilična. Oni su odlučili da u nedjelju u timu Hajduka igra Branko Vidjak, koji nije nastupao na nekoliko posljednjih utakmica i u međuvremenu je potpisao pristupnicu za zagrebački Borac. Nakon neplodne igre navale Hajduka na posljednjim utakmicama, iz Zagreba je stiglo upravi Hajduka četrdesetak brzojava i još više pisama i dopisnica u kojima prijatelji Hajduka iz Zagreba traže da na nedjeljnoj utakmici igra i Vidjak. Pod tim pritiskom, kao i pod sugestijom iz Splita, rukovodstvo Hajduka je pozvalo Vidjaka u Split i sutra će povratnik, koji je povukao pristupnicu za Borac, nastupiti na lijevom krilu. Želji simpatizera je udovoljeno. Došli su na utakmicu u Split da bučnim bodrenjem podignu moral splitske ekipe. Posebno za tu priliku napravili su svoje vlastite značke. Kad sutra na igralištu Hajduka zagraje i zagalame, odzvanjat će cijeli Split. Jer, Hajduk poslije rata još nije bio tako blizu naslovu nogometnog prvaka države, pa u odlučnom času njegovi navijači nastoje da mu bodrenjem pomognu da što prije osvoji najviši naslov. A Torcida navješćuje da neće štediti svoja snažna grla’.

S druge strane, beogradski je tisak iz pera novinara Ljubomira Vukadinovića također pisao o slučaju Vidjak, dok Slobodna Dalmacija o svemu nije donijela niti jedno slovo.

Evo što je tog 29. listopada pisao dnevni list Politika:

‘Slučaj Vidjaka uzbudio je sve pristaše Hajduka. O tome se najviše govorilo ovih dana. Vidjak je napustio Split i otišao u Zagreb, gde je trebalo da igra za tamošnji Borac. Navala Hajduka dala je u jesenskom delu samo devet golova i to je najslabiji dio tima. Vukas je uoči utakmice s Našim krilima pao s motocikla i povredio nogu, slabo je igrao prošle nedelje i njegova forma je neizvesna. Odlazak Vidjaka silno je zabrinuo navijače Hajduka, ali ovaj problem je ipak povoljno rešen. Vidjak se vratio u Split i sutra će igrati. Kažu, ako teren bude blatnjav, Vidjak će voditi navalu, a ako bude suh, onda će igrati krilo. I Crvena zvezda ima svoj problem. Još u Zagrebu čuli smo da je Stanković ostao u Beogradu. To nam je ponovljeno na usputnim stanicama. Njegovo odsustvo zabrinjava pristalice Crvene zvezde u Splitu. Doznaje se da on ipak treba večeras da stigne. Izgleda da je došlo do nesporazuma zbog neiskorištenog jedanaesterca u Titogradu, ali je i to izglađeno’.

Dakle, i Politika spominje brigu navijača, ali očito je da nisu bili tako dobro informirani kao njihov kolega R. Zvrko u Zagrebu, koji je u Vjesniku prvi objavio da se prva organizirana skupina navijača na ovim prostorima zove Torcida.

Pojasnimo i ovaj dio oko Stankovića. Uoči derbija Hajduka i Zvezde splitski su ‘bijeli’ na svom terenu kiksali protiv Naših krila i osvojili samo bod, ali beogradska momčad to nije iskoristila, već je neočekivano poražena u Titogradu (danas Podgorica) od Budućnosti. Zvezda je u 28. minuti te utakmice imala jedanaesterac koji je izveo Stanković, ali vratar Krivokuća je obranio njegov udarac. Taj promašaj unio je nervozu u redove zvezdaša, a svađa je kulminirala gotovo do te mjere da je Stanković ostao kući.

Slobodna Dalmacija objavila je izvješće o dolasku gostujućih igrača u Split, vlakom u 00:35 sati, s nekoliko sati zakašnjenja. Goste je dočekao stručni tajnik Hajduka dr. Šime Poduje i otpratio ih do hotela Bellevue, gdje su odsjeli. Stigli su: Mrkušić, Lovrić, Tadić, Kašanin, Nešović, Đurđević, Palfi, Đajić, Kujundžić, Ognjanov, Mitić, Tomašević, Takač, Vukosavljević i Jezerkić.

Stanković nije još bio stigao. On će im se priključiti tek na dan utakmice, ali imat će tu nesreću da se nađe u vlaku zajedno s većom grupom torcidaša  koji mu cijelu noć nisu dali oka sklopiti.

Tisak tog vremena nije donosio izjave igrača prije ni poslije utakmica, ali iznimno za ovu prigodu Vjesnik je prenio poruku Hajdukova kapetana.

– Nadam se da ćemo pobijediti. Dat ćemo sve od sebe. Igrat ćemo s najvećim elanom, da bismo ispunili nade naših prijatelja – zabilježene su riječi Frane Matošića.

Iz svega navedenoga može se zaključiti da je uvod u susret bio  bogat događanjima na daleko širem prostoru od splitskoga, ali iz pisanja Slobodne Dalmacije itekako se može zaključiti kakva je pomama za ulaznicama vladala.

Splitski dnevni list još je u broju od 26. listopada  pozvao gledatelje da ne kupuju ulaznice u zadnji čast kako bi se izbjegle velike gužve:

‘S obzirom na ogroman interes koji vlada za nedjeljni derbi – utakmicu između Hajduka i Crvene zvezde, što se vidi i po brojnim najavljenim izletima iz svih krajeva naše zemlje, rukovodstvo Hajduka umoljava naše sportaše da se snabdiju ulaznicama što je više moguće u predprodaji kako bi se na dan utakmice izbjegla nepotrebna gužva pred šalterima. Karte su već puštene u predprodaju te se mogu nabaviti u dućanima ‘Iskra’ i ‘Hajduk’ na Narodnom trgu’.

Već tada je bilo jasno da će pasti novi rekord Starog placa. Do tada je rekord držala utakmica Hajduk – Dinamo (0:2) iz 1948. godine, kada su prodane 18.182 ulaznice.

Dotadašnja statistika utakmica Hajduka i Zvezde išla je u prilog splitskoj momčadi. U sedam odigranih utakmica ‘bijeli’ su ostvarili 4 pobjede, uz dva remija, a izgubili tek jednu utakmicu. Gol-razlika bila je 17:7 u korist Hajduka. Početak utakmice bio je zakazan za 15 sati, a za glavnog suca bio je delegiran Erlich iz Ljubljane.’…

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)