Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
11:20 am

ANTE GRUBIŠIĆ: HSP najoštrije osuđuje vandalizam i oskvrnavljenje spomenika poginulim vitezovima IX. bojne HOS-a

Piše N.M.

Predsjednik splitskog HSP-a, gradski vijećnik Ante Grubišić, osvrnuo se na 114. obljetnicu pohrvaćenja splitske Općine i posljednja zbivanja oko HOS-ovog spomenika na Splitu 3.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Danas obilježavamo  141. obljetnicu pohrvaćenja splitske Općine i pobjede Narodne stranke na izborima  za Općinsko vijeće Splita. To je jako bitna obljetnica za Split, a prije nekoliko dana vandali – mrzitelji hrvatskih branitelja i svega što je hrvatsko, macom oskvrnjuju spomenik poginulim vitezovima IX. bojne HOS-a. Morate znati, da onaj tko za obitelj, dom i domovinu nije spreman svoj život dati, taj nije dostojan imati obitelj, dom i domovinu.

HSP najoštrije osuđuje vandalizam i oskvrnavljenje spomenika poginulim vitezovima IX. bojne HOS-a  i od nadležnih traži da se hitno pronađu i strogo kazne počinitelji. Zapanjuje ležernost  svih onih odgovornih koji – kada je riječ o uništavanju spomenika dragovoljcima, pripadnicima HOS-a – šute. Legitimno se zapitati smeta li im spomen na 46 palih hrvatskih vitezova koji su poginuli braneći Hrvatsku? HSP podsjeća hrvatsku javnost da je tijekom Domovinskog rata poginulo preko 700 pripadnika HOS-a. 

U crkvi Sveta Mati Slobode, iza oltara je  kenotaf, prazan grob. U njemu su, oko oltarnog reljefa proslave uskrslog Krista i Marije, ispisana jedinstvena spomen knjiga, imena poginulih branitelja  uklesana u stijenke kenotafa. Tako kenotaf čuva od povijesnog zaborava spomen na svakog branitelja poginulog u obrambenom Domovinskom ratu. U kenotafu je uklesano 15.840 imena poginulih branitelja. U južnoj stijeni kenotafa uklesan je tekst Božidara Prosenjaka: ‘Ako Vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti – mi ćemo ga držati.

Vaši branitelji’.

Time svi poginuli branitelji ostaju našim budućim pokoljenjima trajan poticaj u čestitosti življenja.

Pitamo se, jesu li  isti zločinci, dali nalog, da se nacrta svastiku na Poljudu i oskvrnjuje spomenik IX. bojne HOS-a?’, stoji u priopćenju.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)