Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
7:50 pm

SPLITSKI SOCIJALDEMOKRATI ‘Oštro osuđujemo uništavanja spomenika velikom Miljenku Smoji’

Piše M.K.

Splitski Socijaldemokrati oštro su osudili uništavanja spomenika Miljenku Smoji u Splitu.

‘Splitski ogranak stranke Socijaldemokrati izražava konsternaciju i zgražanje barbarskim činom uništavanja tek postavljenoga spomenika velikom Miljenku Smoji na Matejušci u Splitu. 

U jednom davnom intervjuu, šokiran javnim veličanjem ustaštva u Splitu, Smoje je rekao:

‘Ne zаbrinjаvа mene kаd deset pijаnih, ludih mlаdićа idu okolo, gаlаme i viču. Zabrinjava me, međutim, аko to štа oni viču slušа njih hiljаdu i ne reаgirа. To je ono što je problemаtično. Kаo kаd su onа pijаnа dvojicа ovde u ‘Adrijаni’ vikаlа ‘Živeo Pаvelić‘, а svi se prаve dа ne čuju. Nemаš se nа kogа pozvаti zа svjedokа.’

Socijaldemokrati neće šutjeti i neće se praviti da ne čuju. Napad na Smoju je napad na Split. Na slobodarski, antifašistički, kulturni Split. Oni koji su napali Smoju, vjerojatno nemaju sami dovoljno kulturne spoznaje da bi razumjeli što time rade i koliko štete i sebi, kao građanima Grada kojega je upravo i Smoje učinio velikim!

Oštro osuđujemo takvo neprimjereno i gnjusno ponašanje u kojem se devastirao spomen na Miljenka Smoju, jednog od najvećih suvremenih kroničara Dalmacije, ali i zaštitnika slobodne misli i kreatora kulturnog opusa čija relevantnost ne jenjava s prolaskom vremena. 

Smoje je neodvojivo utkan u identitet našeg grada i time se moramo ponositi i njegove ideje i opus prenositi novim generacijama, danas očito više nego ikada. 

Iako razumijemo da ideološki nije svima po volji, i iako je ‘uvik kontra’ maltene njegov lajtmotiv, Smoje se uvijek zalagao za malog ‘čovika’, osobito za one s margine društva. Zbog toga ga mi Socijaldemokrati smatramo na neki način svojim i duboko se protivimo netolerantnosti i skrnavljenju njegova spomenika. Umjesto da vođeni njegovom mišlju, učimo uvažavati različitosti i graditi odnose na bazi tolerancije, mi danas svjedočimo ovakvom porazu kulturnog i obrazovnog traga u Splitu. 

U praktičnom smislu, nadamo se da će sve nadležne institucije adekvatno reagirati, a u nekom optimistično-ustrajnom smislu, nadamo se da će hrvatski obrazovni sustav biti dorastao ovakvim izazovima, kako bi se ovakvi sramotni potezi prestali događati’, napisali su na Facebooku.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)