Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
4:23 pm

MOGLO SE I RANIJE Neka ispravljanja ‘povijesnih nepravdi’ je blokirala upravo današnja splitska vlast

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević je na proslavi Dana oslobođenja Splita, umjesto gradonačelnika Ivice Puljka, koji je u Australiji gdje će se po programu družiti i s iseljenicima, obznanio kako će se vratiti ime vrtića Palmina Piplović na Marjanu. 

Uskoro, a nema sumnje da će se pokrenuta procedura završiti do parlamentarnih izbora, ova gradska vlast će objaviti kako su ispravili još jednu povijesnu nepravdu. Nesretna mlada Splićanka je mučena i ubijena jer je kao antifašistkinja tjerala okupatore da dezertiraju. Skončala je u mukama, ali svoje drugove svoje izdala. Njena obitelj je darovala zemljište tadašnjoj državi, a u znak zahvalnosti je do 90-ih dječji vrtić nosio ime splitske heroine. Od tada traju politička prepucavanja i prozivanja. 

Međutim, ‘povijesna nepravda’ se mogla ispraviti prije nekoliko godina, ali tada inicijativu nisu podržali upravo vijećnici Ivice Puljka, kao i bivši mu kolege iz stranke Pametno. Ideju je pokrenuo Ante Zoričić, vijećnik stranke Popravi grad. Prikupljao je potpise kako bi se raspravljalo o vrtiću i preko Vijeća ubrzala procedura, ali je ostao kratkih rukava zbog danas vladajuće stranke koja najavljuje povrat imena. Nije samo Palmina Piplović na čekanju zbog Puljkovih vijećnika, garaža na Lokvama je mogla biti izgrađena prije nekoliko godina da nisu rušili kvorum, odnosno pokretanje izmjena GUP-a. 

Zanimljivo, rušenjem GUP-a su  stali na liniju Željka Keruma jer su vijećnici HGS-a bojkotirali sjednicu iz istih razloga. Split je tako ostao na čekanju i višestruko više platio jednu od planiranih garaža zbog tadašnjih vijećnika. Prijelomnu sjednicu i politička prepucavanja je pratio bivši predsjednik DAS-a Dragan Žuvela jer su kao stručna udruga sudjelovali u izradi odluke o izmjenama GUP-a u mandatu Andre Krstulovića Opare. Puljkov Centar je srušio kvorum, Jakov Prkić i Pametno pak  nisu, stali su iza DAS-a.

– Opet će se dogoditi da ćemo još dan mandat čekati izmjene GUP-a. To je za Split jako problematično. Nažalost, sve ovo je dobilo političku konotaciju, jer u ovom gradu političari nisu spremni niti mogu ostaviti takvo nešto iza sebe i pronaći neke univerzalne vrijednosti – komentirao je tada Žuvela.

Pola mandata aktualne vlasti je prošlo, GUP-a još nema. Ni imena Palmine Piplović, ali ima najave ispravljanja ‘povijesne nepravde’.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)