Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
9:46 pm

Svećenik objasnio protivljenje Halloweenu: ‘Svatko ima pravo vjerovati u rasvjetne stupove, bundeve, boga, ali…’

Piše A. A.

Bliži nam se najstrašniji dan u godini, a obilježava se diljem svijeta – od Novog Zelanda, Kine, Australije pa sve do Europe i Amerike – odakle i on komercijalno potječe. Noć vještica ili u svijetu poznatiji kao Halloween obilježava se već godinama uoči blagdana Svih Svetih, pa i u Hrvatskoj. Dok se jedni maskiraju i dube bundeve, mnogi se katolici ne slažu da ga se tako treba slaviti.

Da se rezbarenje bundeva za Halloween kosi s vjerom, uvjeren je i svećenik u češkom selu koji je uništio bundeve za Noć vještica i time rasplakao djecu koja su ih rezbarila. I u hodniku zagrebačke prirodoslovne škole osvanuo je na hodniku plakat ‘Reci ne Halloweenu’ navodeći uglavnom vjerske razloge poput brisanja granice između kršćanstva i okultizma ili da na taj dan sotonisti prizivaju sotonu.

Župnik župe sv. Antuna Padovanskog fra Ivan M. Lotar pojasnio je razloge. 

‘Svatko od nas ima pravo ispovijedati vjeru i vjerovati u što god hoće – u rasvjetne stupove, bundeve, tikve, u svece ili u boga. Crkva se prvenstveno obraća katoličkim vjernicima kod kojih je nepovezivo i nespojivo slaviti Halloween zbog toga što on ima uporište u Semheinu, u jednom drevnom blagdanu u kojemu su se kroz povijest čak prinosile ljudske žrtve’, kazao je za N1

Zbog toga će u župama diljem Hrvatske organizirati molitvu uz svetu misu i predstavu o svecima – Holywin. A mnogi drugi će se unatoč kritikama crkve jednostavno neopterećeno – zabavljati.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)