Ove jeseni na šibensko-kninskom području ubrat će se i do 60% manje maslina u odnosu na prosječne maslinarske godine. Razloga je više, a jedan od glavnih je, tvrde maslinari, obilan urod lani koji je iscrpio najzastupljeniju sortu u dalmatinskim maslinicima – oblicu. Zbog manjka ulja i rasta troškova moglo bi doći i do poskupljenja maslinovog ulja.
‘Prošla je godina bila izuzetno dobra i bilo je tu negdje između osam i devet tona. Ove godine bit će dvije tone’, objasnio je za HRT maslinar Ivan Grozdanić.
Zakazala je, dakle, oblica, sorta najviše zastupljena u šibensko-kninskim maslinicima.
‘U nekim drugim dijelovima to se dogodilo i s drugim sortama. U vrijeme cvatnje došlo je do velikih pljuskova, to jest kiše, koja je sprala pelud te nije došlo do oprašivanja i zametanja ploda’, naglasio je Damir Buntić, maslinar i tajnik Udruge dalmatinskih uljara.
Prerađivači ulja rade trećinom kapaciteta
Niti prerađivači neće 2023. pamtiti po dobromu. Drago Laća, vlasnik uljare, kazao je kako će masline brzo preraditi, a zaboraviti je još brže.
‘Ove godine radit ćemo jednu smjenu. To je možda trećina kapaciteta’, dodao je.
Očekuje se poskupljenje od 15%
Niska rodnost znači i manje ulja koje će se ubuduće plaćati više – 15%. Maslinarima su ‘skočili’ i troškovi proizvodnje, pa će i to, kako smatraju, trebati ukalkulirati u cijenu.
‘Mora rasti jer sve je išlo gore od repromaterijala i zaštitnih sredstava. Cijene su bile od 12, 13 eura, a mislim da minimum 15 moraju biti’, dodao je Grozdanić.
‘Imamo vrhunska ulja – ne samo mi u Dalmaciji, nego i Istra – tako da na prestižnim natjecanjima osvajamo zlatne medalje’, zaključio je Buntić.
Maslinovo ulje je hrana, ali i lijek. Prozvali su ga davno i tekućim zlatom. Bogat će sutra biti onaj tko ga ima.
Komentari (2)
Hi everyone!